50 Trobades de Pessebristes de Catalunya i Balears

50 Trobades de Pessebristes de Catalunya i Balears

Diumenge 2 d’octubre de 2022, Terrassa acollia la 50ena Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Aquesta és una fita important per al pessebrisme català, doncs ha estat el punt de trobada i celebració durant més de cinquanta anys d’aquesta voluntat associativa i de reivindicació de la vessant pública del pessebrisme.

L’any 1969 Vic va acollir la primera Trobada de Pessebristes de Catalunya. En aquells moments, en ple règim franquista, amb el nom de  “Primera concentració regional de Pessebristes”.

La Trobada va néixer amb la iniciativa de pessebristes de diferents entitats que van veure la necessitat de retrobar-se un cop l’any per poder intercanviar coneixements, projectes, i divulgar millor el Pessebrisme. Així, després de diverses reunions, el 12 d’octubre de 1969 es va organitzar a Vic la 1a Concentració Regional de Pessebristes, tal com s’anomenaria durant les sis primeres ocasions. La setena es digué Trobada Regional de Pessebristes, i a partir de la vuitena passaria a ser Trobada de Pessebristes de Catalunya. Serà a partir de la trenta-tresena edició, que va tenir lloc a Maó, que es dirà definitivament Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.

 

Aquest va ser l’inici d’una tradició que va anar arrelant i que han anat acollint moltes entitats locals d’arreu de Catalunya i també de les Illes Balears. Així, en poc més de cinquanta anys hem arribat a la cinquantena edició, aquest any 2022 a la ciutat de Terrassa. Per deixar-ne constància el divendres previ a la Trobada es va fer una taula rodona amb l’objectiu de fer una petita commemoració, sota el títol “Pessebrisme, cultura popular i associacionisme. Va ser la prèvia a la Trobada del diumenge, on l’Agrupació Pessebrista de Terrassa va acollir més de 200 pessebristes, en una diada de germanor, esperada i desitjada; pel cinquanta aniversari, però també per l’ajornament durant dos anys a causa de la COVID19..

Aquestes trobades, que expressen una clara voluntat de celebrar i de compartir, van ser també la llavor de la Federació Catalana de Pessebristes. Així, l’any 1985 i en el marc de la 16XVI Trobada de Pessebristes, celebrada a Girona, es va fer la primera assemblea de la Federació Catalana de Pessebristes, on va ser escollit el seu primer president, el sabadellenc Joan Farell i Domingo. Es formalitzava, doncs, aquesta visió associativa del pessebrisme.

Sota el paraigües de Trobada de Pessebristes, s’han anat duent a terme, trobada rere trobada, unes jornades de germanor i celebració. Hi han tingut el seu espai els preceptius  actes institucionals i de germanor pessebrista, junt amb multitud d’activitats culturals i pessebristes. Activitats que han permès conèixer en cada ocasió el patrimoni cultural i popular de cada poble i ciutat, així com la pràctica pessebrista de l’entitat que acull i organitza la trobada anual.

Alhora, a part de ser el punt de trobada dels i les pessebristes, en l’actualitat de les seixanta-sis entitats que conformen la Federació, la Trobada esdevé una mostra pública, que permet visualitzar el pessebrisme com a una manifestació viva del nostre patrimoni, de la nostra herència cultural.

La Trobada esdevé, sens dubte, una manifestació pública de la voluntat de compartir i de difondre el pessebrisme, com a una expressió de la nostra cultura popular i de participació des de l’associacionisme cultural.

Maó treballa ja en la 51ena Trobada d’aquest proper any.

 

Autor: Federació Catalana de Pessebristes