Programa 261 – 10/04/2015 – Edició 2050
LA CAMPANYA “EXPLICA’NS EL TEU SANT JOAN” AL “FES TA FESTA”
El proper any 2016 s’escaurà el 50è aniversari de l’arribada de la Flama del Canigó a la ciutat comtal, i és per aquest motiu que des de l’Institut de Cultura de Barcelona i en col·laboració amb el diari ARA s’ha endegat la campanya “Explica’ns el teu Sant Joan”, un intent per conèixer la història i la realitat actual de la festa dels solstici d’estiu, tan arrelada a casa nostra. En parlem amb en Francesc Fabregat, el cap de Cultura Popular de l’ICUB. I si voleu començar a explicar la vostra particular vivència de la nit màgica de Sant Joan, podeu fer-ho ja en aquest link.
També us parlem de la JEIC, la Jornada d’Estudi dels Instruments de la Cobla que tindrà lloc aquest dissabte dia 11 a l’Escola Superior de Música de Catalunya, per iniciativa de la mateixa ESMUC i de la Confederació Sardanista de Catalunya, i amb la col·laboració d’un munt escoles de música, conservatoris i entitats diverses. El nostre director, en Jesús Ventura ens en parla a LA COLUMNA que ha titulat “La JEIC ja toca”.
I també parlem de la gran jornada viscuda el passat divendres dia 27 de març a Valls, al recinte on s’alçarà el futur Museu Casteller de Catalunya, amb 34 pilars simultanis i 45 entitats castelleres adherides. I de llibres, com els escrits a l’entorn de la sardana, però amb visions ben diferents per en Marcel Casellas i en Jordi Bilbeny; i de les representacions de l’adaptació teatral que ha fet l’Enric Suñol de la novel·la “El rellotger de Gràcia”, de Joan Lafarga, que tindran lloc aquest cap de setmana a la Sala Montseny de la vila de Gràcia amb la participació de moltes entitats de cultura popular del barri; i del conjunt de l’obra de recerca de l’Artur Blasco que amb el títol genèric “A peu pels camins del cançoner” s’ha presentat aquesta setmana al Liceu.
I a les seccions, de tot i força:
- A les DITES I REFRANYS, en Víctor Pàmies no està gens d’acord amb tots aquells que voldrien que estiguéssim sempre “Muts i a la gàbia”.
- En Ramon Vilar ens portarà un altre dels seus SONS DE LA TRADICIÓ. En aquesta ocasió anem de “Bateig”, amb tocs de campanes i cantarelles infantils incloses.
- També tindrem una altra de les HISTÒRIES DE GEGANTS que escriu en Nico Alonso i que ens explica la Berta Miró. En aquesta ocasió coneixerem la de la “Geganta de Cal Fiol de l’Arboç“.
- I acabarem amb un altre element del FONS AMADES que en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens porta l’Antoni Serés. Aquesta vegada ens parlarà de les “Estampes” guardades per Joan Amades.
I música en homenatge al mestre Eduard Toldrà, fruit de l’admiració d’un coetani “Homenatge al mestre Toldrà” d’Agustí Borgunyó, i d’un deixeble “Eduard Toldrà, mestre de mestres”, de Joan Lluís Moraleda. I encara una història picaresca amb el grup PRIMERA NOTA: “La mestressa i el cabrer”.
Va, no perdeu temps, que no us n’adonareu i ja estarà penjat el de la setmana que ve…