Bèlit

Bèlit

Nom del joc: bèlit o bòlit.

A on: Girona, Barcelona, Anglesola

Quan: Tot l’any

Heu sentit l’expressió “va de bòlit”, què vol dir? Vol dir anar ràpid o també ve del joc del bólit- Joc de carrer d’abans per excel·lència. Estès arreu de la geografia catalana i europea. És l’antecedent del beisbol i a les escoles, esplais i al carrer havíem jugat a una cosa anomenada “pitxi”.

Al joc hi juguen dos equips de 5 o 6 jugadors segons el territori. Al bòlit es pot jugar amb pales de fusta tipus pla de picarla roba com es feia abans, mitja pala o bastons. Consisteix en sumar el major nombre de punts possibles o fins arribar a un número de punts determinats. UN equip fa d’atacant i l’altre de defensor. L’atacant ha de colpejar un pal d’un pam aproximadament – val dir que els jocs populars i tradicionals les mesures sempre són aproximades, tret de quan comencen a esportivitzar-se, moment en que s’unifiquen les mesures i les regles per poder jugar un poble contra un altre i establir rànquings i competicions. Això porta avantatges i inconvenients: els avantatges són que es pot jugar un poble contra un altre i tothom pot jugar de la mateixa manera; els inconvenients són que es perden varietats locals.

Tornem a com es juga: un cop colpejat el palet o bólit, aquest s’enlaira i amb la pala o bastó es colpeja fortament amb l’objectiu de llançar-lo el més lluny possible. Si l’equip defensor agafa el bólit a l’aire queda l’atacant eliminat. Si no s’aconsegueix agafar el bólit l’equip defensor ha de llançar-lo cap a la pedra o punt de llançament. Si el colpeja l’atacant queda eliminat. Si no toca la pedra o base l’atacant tindrà tres intents de colpeig i llançar el bòlit el més lluny possible. Després del tercer colpeig entra en una fase molt divertida de calcular la distància ue hi ha entre el bòlit i la zona de llançament. Els atacants diran un nombre de passes, de pales o de peus, segons la zona, si l’equip defensor creu que el nombre dit hi és s’anotaran a favor de l’equip atacant. Si no es creu el nombre es mesurarà la distància, si no hi és no s’anoten els punts. Així fins arribar a un nombre de punts pactat o sumar el màxim de punts després de que ambdós equips hagin llançat.

L'Amadeu de bòlitA les festes d’Anglesola podem veure jugar a les dones d’Anglesola del Tot Bèlit, dones d’una tercera joventut que han voltat per Europa jugant al joc. A Girona durant tot l’any i especialment a les festes de Sant Narcís és el lloc on més s’hi juga de Catalunya gràcies a l’empenta de molta gent però permeteu-me que destaqui l’Associació de Veïns de Sant Narcís i en Joaquim Busquets en particular. A Barcelona s’hi havia jugat molt però l’ocupació del carrer pels cotxes el va dur pràcticament a la seva desaparició, però un grup de gent entusiasta l’està intentant recuperar.

El bòlit o bèlit és un dels grans jocs de carrer que pot tenir el seu espai dins les festes de casa nostra.

Preguntes: però, aquest joc no és perillós? Per què va desaparèixer dels carrers?