C de Castell

C de Castell

Castell

Torre de dimensions i alçària variables, formada per persones enfilades les unes damunt les espatlles d’altres, pròpia de certes festes populars. Aquesta és la definició del TERMCAT. En termes castellers, en genèric, ens podem referir com a castell a qualsevol construcció humana que realitzen les colles castelleres. Els falcons també fan una figura que l’anomenen així a semblança de la que fan els castellers.

En el repertori casteller també es refereix a les  estructures que portes tres o més castellers per pis. Els que porten un sòl casteller per pis se’n diuen pilar i els que porten dos castellers per pis es poden anomenar torre o dos. Alguns actuacions de la zona tradicional són anunciades amb la descripció que les colles alçaran castells, torres i pilars.

En el vocabulari casteller la paraula compta amb diversos complements i derivats per definir d’altres conceptes.

Castell compost: el que està format per més d’una estructura –be sigui per la unió de dos castells o més–. Per exemple el 5de7 o el 4de7 amb el pilar al mig.
Castell net: castell que no porta la base de suport que se li suposa de forma ordinària (sense pinya, sense folre o sense manilles).
Castell semi-net: castell d’assaig que en algun moment és agafat per les mans de la pinya.
Castell total: sobrenom del 4de9 sense folre, anomenat així per la seva dificultat i per requerir d’un gran nombre de castellers de tronc molt qualificats.
Castellàs: construcció de gran dificultat o d’especial significat per la colla o la plaça.
Casteller/a: cadascun dels membres d’una colla castellera.
Castellers: conjunt dels membres d’una colla.
Castellers de (amb el nom de la seva ubicació): nom que adopten algunes colles.
#castellers: Etiqueta que ha fet fortuna a les xarxes socials per identificar els continguts relacionats amb l’activitat i no confondre’ls amb d’altres castells.
Castellística: Tot allò relacionat amb l’art de fer castells.