De Capital a Universal

De Capital a Universal

Jesús Ventura

El dissabte 16 de març serà la jornada oficial d’inauguració d’Arenys de Munt com a Capital de la Sardana 2013. A l’acte de presentació celebrat el passat mes de febrer, ja s’explicà que aquest nou concepte de capitalitat sardanista s’estructura a partir de diversos eixos com la innovació, la creativitat, la vinculació amb el territori, els objectius nacionals, la reflexió, la formació i creació de nous públics i el suport a les efemèrides de l’any. Per això, al llarg d’aquests dotze mesos que ara s’inicien hi ha programats espectacles nous com The New Catalan Ensemble (amb l’Andrea Motis i en Joan Chamorro al capdavant), propostes arriscades com la revisió de la sardana a càrrec del grup RELK, els experimentats Jordi Molina i Marcel Casellas, un maridatge de vins i música tradicional o la celebració, al mes de setembre, del primer Aplectrònic adreçat al públic més jove.

El programa previst per la jornada inaugural inclou actuacions de capgrossos, puntaires, castellers i sardanes abans de l’acte institucional que inclourà la lectura de l’Acta de Nomenament, l’atorgament de la Bandera de la Capitalitat i en el que es donaran a conèixer les persones, entitats i institucions guardonades amb els Premis Capital de la Sardana. A la tarda concert i una cercavila amb diversos elements de cultura popular. Finalment, a la nit, l’espectacle inaugural, una proposta escènica de gran format anomenada Sardana universal, dissenyada per Jordi Pesarrodona, de la companyia Gog i Magog. Un espectacle “ple de sorpreses i el més participatiu possible” tal i com anuncien les entitats organitzadores.

Tot plegat fa bona pinta, que voleu que us digui. Tinc bones sensacions. I a més, penso que el que per alguns (els típics derrotistes) esdevé simplement una rentada de cara del que havien estat històricament els Pubillatges, és una iniciativa que vol i pot anar molt més enllà. I per afirmar-ho em baso en dos fets que considero transcendents.

D’una banda la unió. Aquest concepte de Capital de la Sardana aglutina les entitats més potents del sector: la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular. Em remeto a les paraules del president de la Federació, en Joaquim Rucabado, que ha declarat que la fusió de les 3 entitats té com a objectiu “crear una única estructura més potent i eficaç que aglutini totes les pràctiques i objectius d’aquest sector”. En la mateixa línia han anat les paraules del responsable del projecte, Víctor Sallés, que ha dit que “és el primer exemple de treball en comú, un projecte transversal que manté vinculació amb tots els aspectes de la cultura popular i tradicional”. En definitiva, una voluntat clara de renovació estructural i conceptual que va més enllà de la festa i la celebració.

I d’una altra banda, el pressupost (xifrat en uns 200.000 €) que es finançarà, en part, gràcies al micro-mecenatge, però que compta amb una important participació i responsabilització per part de les institucions. Per fer bé les coses cal tenir els mitjans. I aquesta vegada sembla que es tindran.

Només falta que als mitjans humans i econòmics s’hi afegeixin uns altres mitjans a voltes capriciosos i selectius: els mitjans de comunicació. Estem segurs que la Capital de la Sardana serà un èxit. Però també és molt important que algú se n’assabenti.