El flabiol d’en Roviretes

El flabiol d’en Roviretes

Josep Verdaguer Roviretes
Josep Verdaguer “Roviretes”

Música instrumental: flabiol (Roviretes)

A Catalunya i a les Illes Balears, avui és possible trobar certes interpretacions públiques de danses i d’entremesos l’acompanyament musical dels quals és a càrrec del flabiol i el bombo, és a dir, dels flabiolaires, d’aquells que van sols o amb molt petites formacions.

La imatge d’un ball de bastons, d’uns gegants, d’un ball de cascavells… que es mouen al so d’un flabiol i bombo deu tenir, sense cap dubte, segles. Tanmateix, ens interessarà ressaltar que aquestes ocasions actuals constitueixen les darreres restes, relativament poc nombroses i discontinuament situades sobre el territori, d’una pràctica professional de músic popular que havia estat molt més difosa i diversa.

En efecte, fins cap al 1955 era encara possible de trobar flabiolaires que exercien de músics integrals en els seus entorns immediats, i a vegades més enllà. Se’ls llogava per tocar en cerimònies i en seguicis religiosos, caramelles, entremesos, coreografies d’exhibició i, sobre tot, els anomenats balls del dia, l’esplai de les parelles en els dies de festa, amb els ritmes i els gèneres de moda en cada moment.

Una d’aquests flabiolaires emblemàtics va ser en Josep Verdaguer i Portet de sobrenom “Roviretes”. D’ell escoltarem tot seguit la interpretació d’un Vas jota:

————————-

I del mateix intèrpret escoltem un ball popular de carnaval anomenat Ball del nyetus.