Els Dracs – La casa del sol naixent

Els Dracs – La casa del sol naixent

Càpsula número 26

 

El món de la Nova Cançó és el món dels cantautors però molt més. Avui ens toca recordar aquest molt més. Els Dracs formen part de la història dels pioners del rock català. Des de la seva formació a principis dels 60 a Molins de Rei, quan encara no es deien Els Dracs i mal que s’estrenen el 1965 enregistrant el Boom boom de John Lee Hooker en castellà, de seguida tradueixen al català els grans èxits internacionals de l’òrbita rockera del moment, com a covers catalans de Chuck Berry, dels Beatles, dels Yardbirds o dels Animals, fins que un parell d’anys més tard incorporen ja al seu repertori unes quantes cançons originals. El cantant Jordi Carreras amb Miquel Olivé, Vicenç Carós, Faustí Garcia. Manuel Cordero i Alfred Pla, són els noms més històrics que posen en marxa els Dracs, i no podem oblidar el treball de traducció i adaptació del seu repertori al català, a càrrec de l’escriptor Ramon Folch i Camarasa, un repertori que van dur arreu de l’estat, com la seva recordada i problemàtica actuació primera a TVE.

“En un moment de la preparació del rodatge, quan els Dracs assajàvem una cançó, tot d’una el realitzador del programa, en Fernando García de la Vega, molt conegut i apreciat pels televidents, se’ns va apropar tot fent una famosa pregunta: ‘Chicos, ¿però en qué idioma cantáis?’. En catalán, vàrem respondre. Recordo la resposta de García de la Vega, clara i contundent: ‘¿Pero qué coño os habéis creído?, ¡si salís con esto os meten a vosotros un puro y a mí me echan de patitas a la calle, joder!’”

Això passava a meitat dels anys 60 al plató de TVE al Paseo de la Habana de Madrid. També és història dels Dracs el fet d’haver estat el primer grup de rock en actuar al Palau de la Música, obrint camí a les músiques modernes d’altres formacions. Amb tot plegat, els Dracs formen part de la llegenda del pop-rock català encetada en la dècada dels anys 60 del segle XX. Per això torna avui al Fes ta festa la seva primera i més reconeguda cançó, enregistrada l’any 1965: la versió catalana dels Dracs, de La casa el sol naixent, una cançó tradicional nord-americana, versionada originalment pel grup britànic The Animals, traduïda al català per Ramon Folch i Camarasa i interpretada i enregistrada l’any 1965, pels Dracs, el grup de Molins de Rei que acabem de recuperar, amb aquesta cançó que ha tornat avui al Fes ta festa.