Els Fons Arxiu Joan Amades
Joan Amades i Gelats fou un etnòleg i folklorista, de formació autodidacta, que tenia dues grans passions relacionades entre si: l’una va ser l’estudi i recerca dels costums i tradicions catalanes i, de l’altra, va aplegar tot el material que queia a les seves mans relacionat amb aquest tema.
I és que sempre que podia se n’anava per les cases dels pobles a preguntar com celebraven les festes al llarg de l’any, quines cançons cantaven, quins àpats elaboraven o, per exemple, a què havien jugat la gent gran quan eren petits. Carregat d’informacions, tornava al seu despatx per classificar-les, ordenar-les i publicar-les en llibres per divulgar els costums i les tradicions populars. Tenia una obsessió: salvar el patrimoni cultural de l’oblit perquè no es perdés i ens arribés.
Per a fer possible aquesta tasca, comptà amb el suport indispensable de la seva cunyada, la Consol Mallofré, que li feia les funcions de secretària. El suport que dedicà a Joan Amades esdevingué essencial perquè, a més de ser en vida la persona de confiança, anys després de la mort del folklorista, produïda el 1959, vetllà a fi que el fons documental anés a parar a mans del Departament de Cultura de la Generalitat, així com, en paral·lel, va impulsar la creació de l’Associació Joan Amades dedicada a la divulgació i estudi de l’obra de l’investigador cultural.
El recull documental del fons Arxiu Joan Amades, que és molt divers i de gran riquesa, en l’actualitat, és gestionat amb especial cura pel Servei del Patrimoni Etnològic de Catalunya a la seu del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, ubicada a la Pl. Salvador Seguí, 1–9, curiosament, a pocs carrers d’on va nàixer l’any 1890 el folklorista al barri del Raval de Barcelona.
En relació a les negociacions de l’administració per l’adquisició del fons, aquestes tingueren algun punt de complexitat ja que la Consol Mallofré, a causa de precarietats econòmiques, va haver de desprendre’s d’una part dels materials recopilats per l’Amades, els quals van anar a parar, gairebé íntegrament, a mans del col·leccionista Ròmul Gavarró que al llarg de més de vint anys tingué en les dependències d’un antic molí paperer a la comarca de l’Anoia.
L’any 1989, des del ja desaparegut Servei de Cultura Tradicional de la restaurada llavors Generalitat de Catalunya, i amb la Consol Mallofré com a pont d’enllaç, es van iniciar els tràmits per a l’adquisició de la biblioteca i l’arxiu Joan Amades per part del Departament de Cultura i es van anar desenvolupant successivament fins a l’any 2000 amb la compra d’altres documents d’imatgeria popular en antiquaris d’art.
El fons Arxiu Joan Amades està integrat per: 2423 llibres, un miler de separates d’articles i treballs i una hemeroteca amb 166 sèries de revistes. Així com, col·leccions d’àlbums amb postals antigues, caixes de llumins, un interessantíssim recull de cartes personals i objectes varis. A més, quatre calaixeres, amb 13.000 documents classificats d’estampes i gravats, la datació dels quals comprèn dels segles XVII al XX.
A dia d’avui, des de l’Àrea del Servei de Patrimoni Etnològic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana es continua desenvolupant una rigorosa tasca de catalogació i conservació del fons Arxiu Joan Amades, i, també, es treballa per la correcta digitalització i la divulgació del fons que trobareu disponible per a la consulta. A més, serà tot un veritable plaer anar-vos-el apropant en properes programes.