Gegants de Parets del Vallès
Marcel i Elisenda

Gegants de Parets del Vallès
Marcel i Elisenda

Els gegants de Parets del Vallès van néixer l’any 1996 de la mà de Manel Casserras. Són en Marcel i l’Elisenda. Aquesta parella té una peculiaritat afegida i és que, és l’eix principal d’una llegenda pròpia del municipi; la “Llegenda de la pedra del diable”. Un dels principals atractius de la Festa Major d’estiu de la vila, que es celebra cada any el darrer cap de setmana de juliol, és l’escenificació d’aquesta llegenda.

Podem considerar-lo un fet únic que uneix al poble. Fet únic per una banda, perquè gegants i diables comparteixen escena i, per l’altra, perquè els gegants participen en un espectacle nocturn quan habitualment han estat unes figures de dia. A més a més, la representació de la llegenda també crea una unió entre entitats vilatanes i fa partícip a tot el poble d’una festa que recupera la memòria històrica. Principalment, hi participen la Colla de diables, els gegants, els grallers, els músics i el grup de teatre.  La representació, que es desenvolupa pels carrers del poble, té lloc dissabte a la nit amb tots els elements de la imatgeria festiva popular: els gegants Elisenda i Marcel, el Gall, en Llucifer i en Bitru, el missatger del diable.

En Marcel i l’Elisenda

La llegenda explica que en Marcel era un arquitecte que al segle XVIII va anar a Parets a treballar en la restauració de l’església i l’arxiu del poble i es va enamorar d’una bonica paretana, l’Elisenda. Per acabar les obres en Marcel necessita una pedra de grans dimensions, que ha de ser portada de lluny. Desesperat, en Marcel pacta amb el diable perquè li aconsegueixi la pedra en el termini acordat. A canvi, ell li entregarà l’ànima. Tot i que en Marcel no s’ho pren seriosament, un dia la pedra arriba a Parets duta per centenars de diables. A la plaça els esperen en Marcel, l’Elisenda i els vilatans, que intenten persuadir al diable, però aquest vol endur-se l’ànima d’en Marcel dins d’una llanterna. Aleshores, l’Elisenda l’entreté durant una llarga estona amb una bella i seductora dansa fins que un gall canta tres vegades. El diable ha perdut i s’allunya, enganyat, amb crits de ràbia. Els vilatans criden de joia, doncs l’enginy de l’Elisenda permetrà acabar les obres de l’església i salvar en Marcel.

En Bitru

Un dels protagonistes de la trama és en Bitru, un missatger sinistre, cavaller de l’Infern enviat directament pel mateix Llucifer. La figura d’en Bitru, un home misteriós que va damunt d’un gran cavall i que escup foc, va ser construïda l’estiu del 1998 per Jaume Paris i Cristina Martín, els mateixos que van idear la figura del Gall. En Llucifer, en canvi, va ser construït per Manel Casserras l’any 1996.

Actualment, a l’entrada de l’escola municipal de Parets del Vallès hi ha una gran pedra de granit: és la Pedra del Diable. Diuen que la pedra, llegendària i molt estimada per tots els paretans, formava part dels terrenys on ara hi ha l’escola i per aquest motiu es va creure adient que el lloc on estaria més protegida seria dins de la mateixa escola.