Els missioners

Els missioners

CÀPSULA 9 

 

Baltasar Samper

Un dels assumptes que va ser objecte de llargues deliberacions entre els membres del Consell Consultiu de l’Obra del Cançoner, era el de les persones que s’havien d’encarregar de la recol·lecció de material en les missions de recerca. Es plantejaven quin seria el nombre adequat per a constituir l’equip, quin mètode emprarien, quines àrees explorarien i, sobretot, quins subjectes podien estar dotats per a tal labor i alhora poguessin congeniar com a companys de missió.

Es va considerar que era millor que les missions estiguessin formades per dues persones. Una s’encarregaria d’anotar la música, i l’altre el text. A part, haurien de prendre nota de tots els elements de caràcter etnològic que tinguessin interès. Així i tot, i van haver-hi algunes missions (poques) realitzades per un sol missioner.

En la reunió que el Consell Consultiu va efectuar el 9 de juny de 1922, i seguint la proposta que havia fet el senyor Patxot (que no podia assistir a la reunió), s’apuntaren els noms de possibles candidats dels quals es coneixia la seva capacitat musical, literària i folklòrica a fi d’iniciar la recerca l’estiu d’aquell mateix any.

Mercè Porta

Un cop entrevistats separadament els candidats, es convocaria els finalment triats per tal de donar-los les directrius, itineraris i mètode a seguir.

A l’esmentada reunió hi va haver una abrandada discussió entre mossèn Higini Anglès (que substituïa a Jaume Massó i Torrents, com a representant de l’Institut d’Estudis Catalans) i Lluís Millet, referent a la manera de transcriure les melodies de les cançons. El senyor Patxot, en ser-ne assabentat, va haver d’intervenir per tal d’apaivagar els ànims.

Palmira Jaquetti

 Les dues primeres missions de recerca s’iniciaren el mes de juliol de l’any 1922, i foren encarregades als equips formats per mossèn Higini Anglès i Pere Bohigas, per una banda, i Joan Llongueres i Joan Tomàs per una altra. Les missions s’efectuaven preferentment els mesos d’estiu, tot i que es van realitzar missions en altres èpoques de l’any.

Cal dir, que en les missions de recerca van intervenir un total de 30 missioners, homes i dones amb coneixements sobradament acreditats: Esteve Albert, Joan Amades, mossèn Higini Anglès, Enric d’Aoust, Josep Barberà, Pere Bohigas, Antoni Bonell, Antoni Brunet, Maria Carbó, Josep M. Casas Homs, Miquel Ferrà, Andreu Ferrer, Pierre i Marcel Fouché, Joan i Xavier Gols, Palmira Jaquetti, Joan Just, Bartomeu Llongueres, Joan Llongueres, Lluís M. Millet, Ramon Morey, Dolors Porta, Mercè Porta, Joan Roma, mossèn Joan Sala, Baltasar Samper, Joaquim i Just Sansalvador, i Joan Tomàs.

Joan Tomàs

Mereixen atenció especial les dones missioneres. Algunes d’elles van dur a terme missions de recerca en solitari, i van haver de fer front a situacions incòmodes pel fet de ser dones.

Tots van ser peces clau, i a ells i a la seva tasca devem el fet de tenir ara una part importantíssima del patrimoni musical de la nostra tradició oral.

Joan Amades

Procedència de les imatges: Abadia de Montserrat © 2022

 

Cançó: El mariner
Intèrprets: Coral Polifònica de Granollers.
Arranjament de Francesc Vidal (1987), cantat en quatre parts.
Direcció: Agustí Vidal
Piano: Frederic Oller
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.