Geganta de Cal Fiol de l’Arboç
Les primeres referències de gegants a l’Arboç del Penedès són del 13 de gener de 1770, segons podem llegir a les Notes Històriques de la Parròquia i Vila d’Arbós, escrites per mossèn Gaietà Vilaplana i Cornet.
El 1816 s’adquireixen dues figures de segona mà, construïdes a finals del segle XVIII.
La nova parella de gegants sortia dues vegades a l’any, per Corpus i per la Festa Major. Ell vestia de rei i la geganta anava de pagesa. Eren anomenats els “gegants de Cal Fiol”, ja que aquesta família fou la darrera administradora de la capella de Sant Antoni.
Aquesta geganta és una de les més antigues del país. El que n’és original són les mans i el seu cap. Del gegant però, només se’n conserva la corona i les mans.
L’any 1995 es dugueren les restes d’aquestes imatges al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, on supervisaren la restauració que dugué a terme el taller El Drac Petit de Terrassa. Les restes es netejaren a fons, es reconstruïren les parts malmeses i es va deixar obert el forat del cap de la geganta per a poder veure l’estructura.
El 2003 la colla gegantera impulsà la reconstrucció de la geganta. El cos, l’estructura i el vestuari es van haver de basar en l’única fotografia antiga coneguda de la parella, feta el 1896.
La figura es va estrenar durant les festes de Santa Llúcia, el 13 de desembre de 2003. Actualment s’està exposada a l’Auditori de la Casa de Cultura, juntament amb la corona, mans i joies del seu “traspassat” espòs.