Gegants d’Amposta (Montsià)

Gegants d’Amposta (Montsià)

En Ferran i la Isabel d’Amposta foren estrenats per la Festa Major, el 14 d’agost de 1948. Ambdós van entrar a la població pel Pont Penjant amb la música de la Unió Filharmònica d’Amposta i la gralla i el tabal. Anaven acompanyats pels capgrossos de la ciutat.

Eren duts per membres de la brigada municipal del municipi fins fa ben pocs anys, quan s’ha engegat un grup d’ampostins que els fa ballar per les festes.

Van ser creats per El Ingenio de Barcelona i són idèntics a diferents gegants catalans de l’època: els de El Masnou, Granollers, el barri del Carme de Tàrrega, Sant Feliu de Codines, Igualada o Móra d’Ebre. De fet, són un dels pocs gegants de l’època que no han canviat el seu nom, i que segueixen sent anomenats com a Ferran i Isabel, recordant els Reis Catòlics.

Fruit de la seva tradició i història, el 1998 es va escriure un llibre monogràfic sobre la parella, obra de Maria Carme Queralt titulat “Els Gegants d’Amposta. 50 anys d’història i de tradició popular”, d’Edicions el Mèdol.

El 1999 van estrenar els vestits i complements que duen actualment. Com a curiositat, inicialment en Ferran duia a la mà dreta un pergamí enrotllat i lligat amb una cinta que li penjava fins l’altra mà. La singularitat del cas és que a la cinta s’hi escrivia cada any la programació de la Festa Major, motiu pel que el pergamí era conegut com “el pergamí de les Festes”. L’any 1984 aquest pergamí fou substituït pel ceptre actual.

Participen activament a la Festa Major, especialment a la processó en honor a la Mare de Déu d’Agost i a la trobada de gegants que s’ha celebrat durant molts anys al municipi.