Germanes Serrano – Mandolino de Texas

Germanes Serrano – Mandolino de Texas

Càpsula número 8

 

Continuem amb aquestes pinzellades de Nova Cançó que ens acosten a les bases fundacionals d’Els Setze Jutges, a partir del manifest famós de Lluís Serrahima publicat l’any 1959. Avui fem, però, un petit salt enrere, fins el 1958, perquè volem escoltar el primer enregistrament de música ballable en català en el llarg túnel de la dictadura franquista. Josefina i Amparo Serrano, grans triomfadores fent duet, conegudes com les Germanes Serrano tenen, al finals dels anys 50, un bon èxit popular tant en bolos com en venda de discos, cantant en castellà, però ja des del 1958 comencen a fer doble versió de les seves cançons. És una aposta de la companyia discogràfica La Voz de su Amo, que no durarà però massa temps. Amb tot plegat les Germanes Serrano aconsegueixen enregistrar 3 discos en català. El quart ja no va poder ser. Així ho recordava en conversa amb Jordi Roura, una de les germanes, la Josefina.

“Hem de pensar que això anava primer a Madrid. Ens havien de donar el permís de la censura. I el quart disc que anàvem a fer, que ja teníem les lletres –ara no recordo quines cançons, crec que del Festival de Benidorm–, llavors Madrid ja no ens ho va permetre. Van dir que no es podia fer així: Si volíem gravar en català havia de ser una cançó original escrita en català i no podia ser una traducció. Una tonteria, perquè pràcticament tot el que gravàvem eren traduccions de cançons italianes, franceses, o d’allà on fos. Ens vam quedar amb les lletres a les mans i vam haver de fer el disc en castellà “

No hi ha quart disc doncs en català de les Germanes Serrano, però sí els queda l’honor d’haver estat les primeres d’enregistrar música ballable en català sota la dictadura franquista; el primer disc: l’any 1958. La cançó que torna avui al nostre espai és italiana, divertida, que es titula Mandolino de Texas; originalment amb la lletra d’Alberico Gentile i la música del pianista Edilio Capotosti, d’abans que és fes popular per guanyar el festival de Sant Remo, just l’any següent, el 1959. Escoltem aquesta cançó: Mandolino de Texas, catalanitzada per les Germanes Serrano, acompanyades pel no menys popular Latin Combo.