Joc de l’assalt

Joc de l’assalt

INTRODUCCIÓ

– A L’ASSALT!!!!!
Caram Víctor, sí que has vingut guerrejador avui.
És que en parlarem del JOC DE L’ASSALT un dels jocs de taula tradicionals  més versionats.
Dedueixo que va de fortaleses i conquestes i tot això.
Sí. És un joc de captures en el qual els dos jugadors o jugadores tenen desigual nombre de peces amb objectius diferents.
Ja n’hem vist algun de semblant?
– Efectivament, el BAGH CHAL seria un joc d’aquesta família.
Em va agradar molt.
– Doncs t’explico…

BREU EXPLICACIÓ

– Com et deia el joc de l’assalt és de la família dels jocs de cacera o captures del qual formen part altres jocs, com tu molt bé has dit, el Bagh Chal del Nepal, la guineu i les oques a Europa, l’antílop a l’Àfrica  o l’os i les dames del Perú.
Els jugadors tenen diferent nombre de peces i objectius diferents: normalment un juga amb un nombre més reduït de peces i ha de “menjar” les peces de l’altre saltant per damunt d’elles i l’altre que juga amb les peces més nombroses ha de rodejar o bloquejar les peces de l’adversari.
Ara que ho dius sí que n’he vist alguns d’aquests jocs.
Sí, són força habituals. Són molt bons per iniciar-se en l’estratègia i la percepció d’espais i anticipació de moviments ja que no tenen massa regles però alhora presenten reptes cognitius interessants.

I com es juga a l’assalt?
L’assalt es va popularitzar a tot Europa a finals del segle XIX, moment de moltes guerres al Vell Continent. Un jugador fa d’oficial i amb dos “oficials” (peces) defensa la fortalesa. Els oficials es poden moure en totes les direccions d’un en un, però sempre a una casella buida.
Els soldats, amb un total de 24 atacants es troben tots col·locats al tauler. Només es poden moure cap endavant i no poden saltar.
El tauler consisteix en una creu de quatre braços idèntics de tres punts per tres punts i un espai central també ocupat per un quadrat de tres punts per tres punts, units tots ells per unes línies horitzontals, verticals i diagonals (s’hi juga a les interseccions). Un dels braços de la creu, agafant 9 punts, constitueix la fortalesa. Les fitxes es col·loquen i es mouen de punt a punt, però seguint les línies connectores.
I quins són els objectius?
Els assaltants han d’aconseguir ocupar els nou punts de la fortalesa o bloquejar, deixar sense moviments , els oficials defensors. Els oficials defensors han de matar fins a setze atacants, de manera que aquests no puguin omplir la fortalesa.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

I quina relació té amb casa nostra?-
Ja hem dit que se n’han fet moltes versions d’aquest joc. Una d’elles la va fer la gent de l’associació Lo Llaüt d’Ascó l’any 2012 i simula un fet històric com és l’assalt al castell de la població defensat per cavallers templers davant les tropes del rei Jaume II.
I qui va guanyar?
En aquest cas els assaltants, però en el joc no sempre és així.
Ho anem a comprovar?
Som-hi!