Joc de l’Aualé

Joc de l’Aualé

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc a què segurament ja has jugat alguna vegada perquè és molt conegut i atractiu!
Hola Òscar, a veure què em portes avui!
– Avui parlarem dels JOCS DE MANCALA!
Com? JOCS DE MANCALA?
Dit així potser no és tan conegut però segur que si et parlo de l’AUALÉ, ja et sona més!
Home, ara sí! Ja hi he jugat alguna vegada!

L’AUALÉ és un dels més de 700 jocs de la família dels mancala i de bon tros el més conegut a les nostres contrades.
Segons l’Oriol Comas, mestre de lúdic saber de jocs de taula del nostre país, l’AUALÉ és un dels tres jocs més importants de la humanitat. En el seu llibre EL MÓN EN JOCS, que recomano com a llibre de capçalera de jocs de taula, ens parla de l’existència de 3 grans jocs indispensables, els ESCACS, el GO i l’AUALÉ.

Òscar, si no m’equivoco, en aquesta sèrie de programes parleu de tots tres oi?
– Efectivament Lourdes. Nosaltres també considerem que són tres jocs importants que expliquen l’evolució del món d’una forma lúdica.

BREU EXPLICACIÓ

Òscar, què en sabem de l’AUALÉ?
Els experts diuen que el seu origen prové de l’Àfrica, on pots veure jugar a la gent a l’AUALÉ al carrer de forma habitual.

Històricament, s’han trobat taulers amb foradets esculpits a Egipte (els temples de Memfis, Tebes i Luxor) datats del 1.400 abans de Crist. També a l’antiga Sumèria. Els estudiosos no es posen d’acord en si aquestes troballes són realment jocs mancala o taulells que s’utilitzaven per fer comptabilitat o inventaris. També hi ha qui diu que servien per evidenciar ofrenes (per exemple cada forat podria correspondre a una família noble que anés dipositant un objecte al seu interior per cada ofrena que fes). El primer joc que es pot considerar amb tota seguretat un mancala és del segle VII després de Crist i es va trobar a Etiòpia.

Tot i que sigui un joc que coneixem provinent de l’Àfrica també m’agradaria dir que també hi juguen molt a l’Àsia, on està molt estès i pots trobar taulers molt diferents dels d’origen africà.

Ostres, que interessant. Però com s’hi juga?

L’AUALÉ és un joc que al principi pot semblar molt complicat però que un cop ens l’expliquen té una mecànica molt senzilla. El moviments bàsics del joc és el de recollir i sembrar, és a dir, recollim totes les llavors d’un dels forats dels nostres forats (els que ens queden a la nostra part de tauler) i les sembrem una per una a cada forat des del qual hem pres cap a la dreta fins que acabem la sembra. Si en l’últim forat (de la part del jugador contrari) queden 2 o 3 llavors, ens les emportem a la nostra cistella. D’aquesta manera cada jugador fa una jugada en el seu torn intentant recollir el màxim nombre de llavors i encadenant forats a recollir. Guanya el joc aquell jugador que en acabar la partida tingui més llavors recollides

Però estem parlant només d’un joc?
– Com es nota que ets tota una experta Lourdes. Els principis de l’AWALÉ ens mostren detalls de perquè aquest joc va més enllà d’un simple joc:

«Sembrar com cal si es vol collir com cal.»
«Qui esperi rebre, ha d’aprendre a donar.»

Són frases que mostren aspectes essencials del joc que es poden resumir en una frase: juga i deixa jugar!

RELACIÓ AMB CATALUNYA

I quina relació té el joc amb Catalunya?
A Catalunya tenim un gran estudiós del joc, en Jordi Climent, una persona que ha dedicat gran part de la seva vida a viatjar per descobrir els diferents jocs de Mancala i per trobar els centenars de taulers diferents segons la regió geogràfica.

En Jordi és el fundador i coordinador de la revista bimensual anomenada MÓN AUALÉ on explica tots els detalls dels JOCS DE MANCALA i on podràs veure reportatges molt interessants de viatges i explicacions sobre tots els jocs semblants o parents de l’AUALÉ. En Jordi és un apassionat del joc i ho transmet quan hi parles!

I em pots explicar alguna coseta més?
– Doncs sí. AUALÉ s’acostuma a escriure amb w en la segona lletra, però això no és correcte en la nostra llengua, ja que segons el TERMCAT, AUALÉ s’escriu amb u i accent tancat a la e final. És important escriure bé un joc tan important com aquest!
Doncs mira, a partir d’ara m’hi fixaré. Treu el tauler i juguem!