Joc del Go

Joc del Go

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes! Has estat mai en un país oriental?
Hola Víctor, doncs sí, a la Xina!!
– Perfecte perquè avui hi tornaràs.

A la Xina són molt, però molt aficionats als jocs. Parlarem del que ha estat considerat l’emperador dels jocs de taula, el Go.

S’escriu G O i no es pronuncia gou com en anglès?
– No, per res. Es pronuncia go. I diuen que si hi ha vida extraterrestre segur que juguen a aquest joc.
Un joc de ciència ficció i del futur?
No. El Go apareix a la literatura xinesa fa més de 2.000 anys, però de ben segur que es practicava molt abans.
De la Xina es va traslladar al Japó on durant molts segles només el jugaven els nobles i es considerava con una de les arts que havia de saber un samurai.
Això es posa interessant, però com s’hi juga a l’emperador dels jocs?

BREU EXPLICACIÓ

– Al Go s’hi enfronten dos jugadors i un té pedres blanques i l’altre pedres negres.
– Ui, es juga amb pedres?
No, així és com li diuen a les fitxes perquè originàriament les fitxes eren pedres i en els jocs bons encara ho són.
Go vol dir aproximadament “joc de rodejar”, i consisteix en això, en anar posant alternativament pedres negres i blanques a les interseccions d’un tauler de 19 línies per 19 línies, és a dir 361 interseccions. Un cop es posa la pedra ja no es pot moure més. Els jugadors van alternant les tirades i van ocupant territori, aquell que aconsegueix dominar més punts del tauler, guanya la partida.

Sembla senzill.
– Aprendre a jugar al Go és molt senzill. Aprendre a jugar bé al Go és molt difícil. Només perquè et facis una idea, el súper ordinador Deep Blue va guanyar al campió del món d’Escacs Gary Kasparov al 1996 una partida d’escacs. El 2016, és a dir 20 anys més tard, el programa Google Alpha Go va guanyar al campió del món de Go, el coreà Lee Sedol. Perquè vegis la dificultat de jugar bé, a més el guanyador es va embutxacar un milió de dòlars que per cert va donar a UNICEF.
Ja deia jo que no m‘havia arribat res.
– Ni a mi tampoc.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

Víctor, i com és que aquest gran joc vingut de tan lluny té relació amb Catalunya?
– El Go no es juga a Europa fins a finals del segle XIX i no es comença a estendre, de la mà precisament d’un jugador d’escacs, Emanuel Lasker, per tot el continent fins el 1920. Per cert aquest jugador va ser qui va afirmar allò que he comentat: que si els extraterrestres juguessin a algun joc, seria el Go.

A Catalunya, sempre oberta a novetats, ens arriba de la mà també de jugadors d’escacs però es popularitza realment cap als anys 90 del segle XX. Jugadors catalans van a competir a campionats d’Europa fent un bon paper i fins i tot esdevenen pioners en utilitzar el Go com a element d’intervenció educativa ja que per la senzillesa de les seves normes permet garantir bones partides des de la primera jugada i està a l’abast de tothom aprendre-ho.

A més a més es va desenvolupar una versió reduïda del joc anomenada Atari Go o Nyam-nyam que es juga en un tauler de 9 línies per 9 línies i a on l’objectiu consisteix en capturar un nombre de peces pactat prèviament entre els jugadors.

Què et sembla si comencem amb l’Atari go?
– Dona, vols dir que tu no estàs preparada per jugar una partida de debò?
Va. Onegaeshi masu.
– Ups! a on has après aquesta salutació oriental de respecte cap a l’adversari?
Què et pensaves? Que només tu en saps coses d’Orient?
– Ara m’has fet una mica de por.