L’esquerrana
Geogràficament el ball anomenat l’Esquerrana es localitza a les comarques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, tot i que també està referenciat en algunes localitats de l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça.
Si ens referim a les més conegudes podríem parlar de la de Senterada, al Pallars Jussà, o de la d’Esterri d’Àneu, al Pallars Sobirà, que es balla el diumenge de la Festa Major a la sortida de la Missa de Fadrins.
L’Esquerrana és un ball senzill, reposat, de poca complicació coreogràfica i d’execució fàcil. Unes característiques que conviuen perfectament amb l’elegància i la delicadesa d’una dansa, segons explica la llegenda, d’origen cortesà.
Una llegenda que explica que un des comtes del Pallars tenia una filla mancada de braç dret, i la donzella en qüestió estimava molt la dansa, però no podia practicar-la per mor d’aquest defecte físic. Desitjós el comte de tenir contenta la seva filla, féu una crida per totes les terres del comtat, oferint una bona recompensa a aquell dels seus vassalls que sabés inventar una dansa que fos graciosa i galana com la que més, però que pogués ser ballada sense intervenció del braç dret.
Com passa amb les llegendes, no és possible assegurar la seva veracitat, però el cert és que en aquest cas, i veient les característiques de la dansa, resulta força creïble.
Tot i que les versions presenten una unitat clara, entre elles existeixen variants melòdiques i coreogràfiques. És un ball de parelles que ballen disposades en rotllana. Segons la versió, en la disposició a l’espai es poden produir dues variants: nois a l’interior i noies a l’exterior, o bé les noies davant dels nois com és el cas de Senterada.
Pel que fa a la coreografia es poden agrupar en dos grans grups: les anomenades esquerranes de dos punts i les esquerranes de tres punts, entenent la paraula punt com a sinònim de “part”.
La primera figura consisteix en un anar i venir a dreta i Esquerra que realitzen els dos balladors alhora, tot saludant-se al final de cada moviment. La darrera figura o part la realitzen les parelles agafades de mans o braços, volant ara cap un cantó, ara cap a l’altre. Les esquerranes de tres punts afegeixen una altra figura enmig. Aquesta figura de l’Esquerrana més extensa, és semblant a la primera. Es realitza amb els balladors agafats de mans i substituint la salutació final de cada moviment per un punteig fet primer amb el peu dret, quan el moviment es fa cap a la dreta, i després amb l’esquerre, quan el moviment es realitza cap a aquesta direcció.
L’Esquerrana és una dansa que admet un nombre indeterminat de parelles. Ara bé, a partir que el ball comença no se n’hi pot incorporar cap més. El ball és executat sencer amb cada parella, i per això ha de ser repetit tants cops com parelles ballin.
—————————————————
Un vídeo de la dansa a càrrec de l’Esbart català de Dansaires.
—————————————————
I un link al reportatge que el programa Nydia de TV3 va fer sobre la dansa i la coreografia Manuel Cubeles, ballada per l’Esbart Maboleny, de Les Preses.
http://www.tv3.cat/videos/3149970
—————————————————
I encara un altre link, amb més informació de la dansa.