Lita Torelló – Ciao, ciao

Lita Torelló – Ciao, ciao

Càpsula número 31

 

Som al 1965. Fa quatre anys que s’ha presentat la Nova cançó i s’han començat a obrir camins al seu entorn. Els nostres cantants de primera línia van fent les seves incursions en aquest terreny. Lita Torelló comença a cantar de ben petita a Barcelona, la seva ciutat natal. Comença a cantar als 9 anys i als 13 ja enregistra el seu primer disc amb cançons infantils en castellà. Després el seu camp de treball va de la incipient música pop del moment, a balades romàtiques o la música dels festivals en els quals participa, com el de Benidorm o el de la Cançó mediterrània. El primer disc en català l’enregistra l’any 1965. Abans d’escoltar la seva música, però, recuperem, gràcies a l’arxiu sonor de Jordi Roura, els records de Lita Torelló de quan començava a moure’s pel show business, per la indústria de l’espectacle.

“Si comptaves vestuari, que te l’havies de pagar tu, si comptaves les hores d’estudi, que són hores i això també té un preu; el que guanyàvem als bolos tampoc és guanyéssim tant. Jo crec que, en el fons, era ‘lo comido por lo servido’. Era a fer quan més quantitat fèiem millor. Quan més n’hi havia eren els mesos de juliol i agost, perquè els altres mesos tampoc és que n’hi haguessin gaire. Desitjàvem que vingués el juny per les verbenes, que llavors eren dobles. Per Nadal la meva tristesa és no treballar, perquè dèiem el Nadal el podem celebrar un altre dia, perquè també era doble. Com que no teníem mensualitat doble, ens la fèiem nosaltres mateixos. Em sembla que cobrava per bolo unes 4,50 o com a màxim 10 pessetes. Llavors la meva mare, quan vaig començar amb 9 anys, me’n recordo que cada any li deia la meva mare ‘Senyor Ardèvol, que una cabeça d’alls ha augmentat 50 cèntims!’ i llavors em pujaven una mica més. Em sembla que vaig arribar a cobrar com a màxim, 50 pessetes. Però jo veia altres cantants, per exemple el pare de l’Emili Vendrell que, una vegada, la meva mare esfereïda, no amb rancúnia sinó estranyadíssima, perquè va veure que cobrava 500 pessetes!, un de blau! Un de color blau!!. En aquella època 500 pessetes verdaderament eren molts cèntims”

Són records dels inicis de Lita Torelló. La seva trajectòria musical és tan prematura que decideix jubilar-se de la cançó als 21 anys, edat en què molts músics encara estan començant i dissenyant el seu futur, però deixa uns quants discos i molts records pels escenaris. En castellà enregistra per la discogràfica Vergara i en català per Concèntic. Una de les cançons de moda l’any 1965 és la que us proposem ara d’escoltar: Ciao Ciao, de títol original Downtown, que va escriure el compositor anglès Tony Hatch, dedicant-la a la ciutat de Nova York que el va impressionar molt en la primera visita, i que la va escriure perquè la cantés Petula Clark. En el nostre cas, la sentim cantada i enregistrada en català per Lita Torelló el mateix any 1965. Ciao, ciao. És la cançó que torna avui al Fes ta festa, rescatada de la nostra fonoteca històrica.