L’ou com balla

L’ou com balla

D’origen medieval, la festivitat del Corpus Christi, instituïda en honor del Santíssim Sagrament, fou des de la seva creació, al segle XIV, una data cabdal del calendari festiu. L’arrelament del Corpus en les poblacions catalanes ha deixat una empremta en les formes festives. Avui podem observar encara el seu llegat en moltes de les nostres festes. La seva herència la duen els gegants, àligues, mulasses, dracs, balls populars i altres representacions ben vives a les Festes Majors de tot el país.

El caire religiós però al mateix temps marcadament cívic del Corpus fa que aquesta festa segueixi viva en diferents indrets amb particularitats molt definides, com la Patum a Berga, les enramades a Sallent, les Catifes de flors a Sitges i a Arbúcies o l’Ou com Balla a Barcelona motiu d’aquest expedient.
L’Ou com balla gaudeix de la màgia d’allò que és senzill. Aquesta manifestació, pròpia de la festa del Corpus barceloní, ha esdevingut amb el pas dels anys un símbol de la identitat festiva de la ciutat de Barcelona.
Els elements de l’Ou com Balla són l’ou, l’aigua i les profusions florals, tots ells amb lectures simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat. A nivell popular, l’Ou com balla representa la Sagrada Forma dins d’una rica custodia ornada amb pedres precioses.
El seu origen en el temps es difícil de precisar. Tot sembla ser que l’any 1440 ja es feia l’Ou com balla. En una anotació dels llibres de contes de l’Obreria de la Seu hi consta que el claustrer de la Catedral de Barcelona va rebre l’encàrrec d’arranjar la capella del claustre per la diada de Corpus i el cost d’una partida d’ous per el brollador.
Tampoc podem oblidar les similituds de l’Ou com balla amb els jocs d’aigua que els musulmans realitzaven en els sortidors dels patis interiors. Un d’ells consisteix justament en posar una piloteta sobre el raig d’aigua dels brolladors.
El brollador del Claustre de la Catedral de Barcelona i La Casa de l’Ardiaca son els indrets tradicionals on hi veurem l’ou com balla. Actualment es pot veure en més patis d’edificis històrics i singulars de Barcelona. Aquesta  iniciativa per potenciar el Corpus com a festa de caire ciutadà, ens posa a l’abast un seguit d’ous balladors que ens conviden a sortir al carrer i a passejar per els racons mes bells de la Ciutat. La passejada de la diada de Corpus ens permet endinsar-nos en patis on les pedres són pedres de veritat: el Museu Marés, l’Acadèmia de les Bones Lletres, el Palau del Lloctinent o l’Ateneu Barcelonès. Sense oblidar l’Ou com balla del claustre de la parròquia de La Concepció, que encara que apartat d’aques itinerari per els carrerons de la Barcelona Vella, hi és ballant des de fa molts Corpus.
——–
Podeu trobar més informació sobre L’ou com balla a aquest link de la web Festes.org.
http://www.festes.org/directori.php?id=158