Missions i missioners (IX)

Missions i missioners (IX)

CÀPSULA 21:
Joan Just i Josep Roma

 

Joan Just i Josep Roma van realitzar una missió de recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya l’any 1927 per terres de Castelló de la Plana, i l’any 1928 pel Camp de Tarragona i la Conca de Barberà.

 

Antoni Robert, Rafael Castells, Joan Just i el senyor Caila, Camí de Miramar (Alt Camp). Missió de recerca pel Camp de Tarragona i la Conca de Barberà, any 1928.

Joan Just i Bertran va néixer l’any 1897 a Sant Cugat de Sesgarrigues (a l’Alt Penedès). A l’edat de nou anys va ingressar a l’Escolania de Montserrat on va estudiar violí, piano, orgue, teoria musical, solfeig i harmonia. Més endavant va ingressar a l’Escola Municipal de Música de Barcelona on va tenir com a mestres a Lluís Millet, Enric Morera, Carles Pellicer i Joan Balcells (fundador i director de l’Orfeó Gracienc).

L’any 1921 va obtenir la plaça de director de música de Sant Domènec d’Oriola (la capital del Baix Segura, al País Valencià), on -entre altres activitats-, va fundar l’Orfeó Orcelità alhora que estudiava el folklore de la Regió de Múrcia.

De retorn a Barcelona va col·laborar amb el mestre Antoni Pérez Moya en la direcció del Cor de Ràdio Barcelona. Amb el seu amic Josep Maria Roma, i amb Frederic Longàs i Josep Caminals va fundar l’Acadèmia Albéniz. Compaginava la tasca pedagògica amb la de pianista en les projeccions de cinema mut i com a organista en diverses parròquies barcelonines.

L’any 1931 va fixar la seva residència a Igualada, on va suplir el mestre Agustí Borgunyó com a director del Conservatori de l’Ateneu Igualadí de la classe obrera, i on també va fundar la Schola Cantorum i la Banda Municipal d’Igualada.

Dels tres fills del seu matrimoni, Joan l’únic noi, va ser abat de Montserrat entre els anys 1966 al 1989, amb el nom de Cassià Maria Just, qui també tenia estudis musicals.

 

Joan Just i Bertran

Joan Just, gran pedagog, va dirigir l’Orfeó de Santa Coloma de Queralt i el cor de l’escolania de les Escoles Pies d’Igualada, on de petit va cantar Jordi Savall -especialista, estudiós, director i intèrpret de música antiga reconegut arreu del món-, qui el recorda com un excel·lent director, un gran músic i compositor.

D’altra banda, Josep Maria Roma i Roig, nascut l’any 1902 a Alguaire (al Segrià), ingressà a vuit anys a l’Escolania de Montserrat on va estudiar piano, violí, teoria musical, solfeig i harmonia. Així es van conèixer amb Joan Just. Completà els seus estudis musicals a l’Acadèmia Granados amb Frank Marshall i Domènec Mas i Serracant. Com ja hem dit, va ser un dels fundadors de l’Acadèmia Albéniz. També va ser titular de la capella de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i catedràtic d’orgue al Conservatori del Liceu. Va dirigir diverses orquestres, i durant més de trenta anys va col·laborar com a pianista i organista, acompanyant l’Orfeó Català. Tasca que, com a pianista, també va dur a terme al costat dels violinistes Joan Manén i Eduard Toldrà, i de cantants com Concepció Callao, Conxita Supervia, Gaietà Renom i Victòria dels Àngels. Entre les seves composicions s’hi troben, entre d’altres, fragments per a la Passió d’Olesa, sardanes i obertures per a orquestra.

 Procedència de les fotografies: Abadia de Montserrat @ 2023.

 

Cançó: Festa dels Reis
Intèrpret: Montserrat Canela (Krregades de Romanços)
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Josep Roma i Joan Just a Valls (l’Alt Camp) el 12 de juliol de 1928, i cantada per Teresa Tomàs.
La versió que es presenta aqui de la cançó Festa dels Reis, va ser enregistrada, a Masia Mariona (el Vallès Oriental) el dia 10 de setembre de 2016.
https://youtu.be/8Dbv9aT3hEM

Cançó: Ton pare no té nas
Intèrpret: Coral Verge del Camí de Cambrils.
Arranjament: Baltasar Bibiloni. 1936
Direcció: Núria Ortoneda
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
https://youtu.be/grDHoFra9TI

Cançó: Non, non, canta la mare.
Intèrpret: Coral Verge del Camí de Cambrils.
Arranjament: Xavier Puig. 1973
Direcció: Núria Ortoneda
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
https://youtu.be/OoSeh2b6DSk