Programa 144 – 11/01/2013
(Edició 1933)

Programa 144 – 11/01/2013
(Edició 1933)

JA HI TORNEM A SER TOTS

Perquè el FES TA FESTA és un treball col·lectiu que no seria possible sense la inestimable col·laboració de tants i tants amics que ens ajuden i ens regalen la seva saviesa i el seu treball. Aquest segon FES TA FESTA de gener torna a la fórmula habitual i arrencarà amb LA COLUMNA, del nostre director Jesús Ventura, en què ens explica “2013 bons propòsits” per aquest recentment estrenat 2013.
No creiem que se’n surti, francament.

Però tindrem altres seccions:

  • DITES I REFRANYS, l’estrena d’aquest gener del 2013, amb la col·laboració del paremiòleg Víctor Pàmies que ens anirà explicant els orígens d’aquestes frases fetes que tant utilitzem en les nostres converses, a vegades sense adonar-nos-en. En aquest primer espai, però, no en tractarà cap en concret i ens parlarà genèricament de “L’origen de les dites i els refranys”.
  • Kaulakau & CSJ

    ROURENFOLK, una de les seccions musicals del programa, en què en Jordi Roura ens dona avui a conèixer un interessantíssim (a l’hora que discutit) treball presentat recentment pel Grup KAULAKAU i la Cobla SANT JORDI. El tema en concret té un títol també complicadet: “Rinotmeto”.

  • HISTÒRIES DE GEGANTS, secció que després de molts mesos retrobem al FES TA FESTA, amb la veu de la Berta Miró i els guions i la documentació d’en Nico Alonso. Avui ens parlarà dels “Gegants de Lleida”.
  • I també retrobarem ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, ja que cada quinze dies reposarem un dels darrers espais d’aquesta secció que presenta en Gustau Molas i que realitzem en col·laboració amb el Museu Etnològic de Barcelona. Avui recordarem què és un “Brunzidor”.

A les NOTÍCIES ESCOLLIDES i a l’AGENDA, us parlem d’una munió de coses, entre les que destaquem el Curs d’immersió “PICACURTS” – Jocs i recursos per educar amb i en la sardana, un treball de l’Institut de Ciències de l’Educació i el Centre de Formació Contínua de la Universitat de Lleida, que duran a terme a Juneda, els propers dies 19 i 20 de gener, els monitors del Grup Sardanista Montserrat, que és l’entitat que ho ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida.

També us parlarem de la 1a. FIRA DIATÒNICA convocada per l’Associació d’Acordionistes dels Països Catalans, altrament dita “La Diatònica”, que tindrà lloc també el proper cap de setmana, és a dir, els dies 19 i 20 de gener, a l’Espai Cultural Calisay, d’Arenys de Mar.

I igualment us avancem que el mateix dissabte 19 s’inicia la TEMPORADA ESTABLE DE TITELLES TRADICIONALS CATALANS que tindrà lloc els segons dissabtes de cada mes, a les 12 h. del matí, a la Casa dels Entremesos de Barcelona, a la Plaça de les Beates, número 2, a càrrec de Titelles VERGÉS. La primera sessió és però, com us dèiem, aquest proper dia 19 i ens hi explicaran un clàssic dels contes: “Hansel i Gretel”.

També comentarem algunes de les iniciatives que s’estan duent a terme amb VERKAMI, una empresa-web que ens proposa el “crowdfunding”, aquesta modalitat de finançament de projectes de tota mena que tan bona acollida està tenint també en el nostre món de la cultura popular i tradicional. I us presentarem el CD “Connectats”, del Col·lectiu GASP, que formen els compositors Daniel Gasulla, Lluís Alcalà, Carles Santiago i Jordi Paulí. I escoltarem als MINISTRILS DEL RAVAL amb la tercera entrega de la seva popular “Filomena”…

En una horeta, quasi que no hi cap res més. Però la setmana que ve, hi tornarem!