Ramon Muns – “Cant a la utopia”

Ramon Muns – “Cant a la utopia”

Càpsula número 75

 

Cant a la Utopia podria ser perfectament el títol d’una biografia, la de Ramon Muns. En el ressorgiment i embranzida que viu l’anarquisme cap a meitat dels anys 70 del passat segle XX, aquest cantautor polifacètic es converteix d’alguna forma en portaveu d’una joventut que cerca en la moviment llibertari l’estil de vida ideal i perfecte per a la convivència entre individus i societats. Ramon Muns, nascut a Badalona l’any 1946, agafa la guitarra i comença a cantar dins del moviment de cantautors badalonins que l’any 1964 organitzen el col·lectiu Estrop seguint l’exemple dels Setze Jutges. També inclou en el seu repertori la música de Jacques Brel de qui enregistra el 1980 un LP. Ramon Muns coneix molt bé els escenaris europeus i la gent amb la que viu els trasbalsos socials de finals dels anys 60.

“L’any 72 em trobava a França cantant per allà i vaig conèixer el Joan Manent que havia sigut secretari personal del Joan Peiró, i aleshores vaig connectar amb la gent del Frente Libertario, exilats anarquistes, o llibertaris o comunistes llibertaris i vaig entrar amb la idea que jo de fet interiorment ja la tenia perquè no m’ha agradat mai l’explotació de l’home per l’home. Això em va empènyer a fundar junt amb tres companys més, la secció de música i varietats dins del Sindicat d’Espectacles públics de la CNT.  Vam organitzar moltes coses de tipus d’acció directa, que moltes vegades la gent es pensa que acció directa és anar a tirar còctels molotov. Nosaltres no n’havíem tirat però havíem ajudat els músics i el més fort que vam participar és el míting de Montjuic del 2 de juliol del 77, que van actuar molts grups i jo vaig cantar A las barricadas, Hijos del pueblo i el Cant d’utopia. Vaig actuar després que parlés la Federica Montseny, amb qui vaig coincidir moltes vegades per tot Espanya. Allà va quedar aquella manera de fer d’aquells anys 79 i 80 a Barcelona”

I una curiositat històrica:  l’LP “Cants per a l’home i la utopia” de Ramon Muns, que avui hem rescatat del nostre arxiu sonor, es va editar a Suècia l‘any 1977, i es publicà després a l’estat espanyol, però amb una cançó menys, censurada: A LAS BARRICADES, l’himne anarcosindicalista que Ramon Muns duia com una cançó més del seu repertori habitual. La cançó que torna avui però, de Ramon Muns al Fes ta festa és aquesta composició seva del mateix disc, que s’explica sola: Cant a la utopia, el cant de (podríem dir)  l’ovella negra de la Nova Cançó, Ramon Muns, que pertany al seu disc Cançons per a l’home i la utopia, enregistrat a Barcelona i produït  i editat a Suècia l’any 1977. És la cançó que torna avui al Fes ta festa.