Rudy Ventura – La Monyos

Rudy Ventura – La Monyos

Càpsula número 13

 

El nostre record d’avui és per a Jaume Ventura, àlies Rudy que, quan s’inicia el moviment de la Nova Cançó ja duu un munt anys pels escenaris, com a trompetista d’orquestra, però també cantant al front del seu propi grup. Nascut l’any 1926 a Canet de Mar, Rudy Ventura comença a enregistrar els seus primers discos en català el 1960 i es manté actiu dalt dels escenaris prop de 70 anys, ja que les primeres passes amb la trompeta les comença de molt jovenet de la mà del seu primer mestre, el seu pare.

“El meu pare em donava grans lliçons de pràctica. Em va posar a la banda de La Salut i després em va dir: ara vindràs amb mi a l’Orquestra Planes de Martorell –ell era el primer trompeta–, tu vindràs de segon trompeta… sobretot no vulguis pujar molt, que les cases es fan amb bons fonaments. Vaig anar amb l’orquestra i llavors van venir els micròfons. Quan van arribar els primers, van fer proves a l’orquestra per veure qui tenia la veu més microfònica, perquè abans es cantava amb uns embuts: El solista tenia un embut grandiós i els altres per fer els cors, embuts petits. Em proven i llavors, jo tenia 14 o 15 anys, tenia una veueta molt fina i, a més a més, estava a la diana de totes les novetats que hi havia, i vaig començar a cantar. Van dir: li hauríem de posar un nom perquè Jaume Ventura era també el nom del meu pare, i un músic que es deia Tomàs Sarañana –molt bona persona i molt intel·ligent–, va dir: has de tenir un nom que sembli estranger i aquí tindràs més èxit. Mira quina idea tenia aquell home. I al cap d’uns dies em va dir: Ja ho tinc, et diràs Rudy”

Rudy Ventura mantenia aquesta conversa amb Jordi Roura poc abans de la seva mort que es va produir l’any 2009. Músic polifacètic, animador i dinamitzador de festes majors i de la música de ball, recordem que Rudy Ventura també es va declarar barcelonista fins a la medul·la, sent un habitual del Camp Nou, ell i la trompeta. Amb tot, bàsicament Rudy Ventura ha estat un cronista de la societat i dels costums especialment barcelonins. Avui escoltem precisament del seu primer disc publicat en català, una cançó dedicada a aquell personatge habitual de les Rambles dels primers anys del segle XX, de nom Dolors Bonella, que dit així, molts ens quedem igual, però que sí que reconeixem quan recordem La Moños, una cançó ben popular del primer disc enregistrat en català. l’any 1960, pel trompetista, cantant i polifacètic Rudy Ventura, per al segell discogràfic Columbia. Rudy Ventura és el personatge que hem recuperat avui de la nostra fonoteca històrica.