Tauletes de fusta

Tauletes de fusta

Objectes curiosos: les tauletes de fusta.

L’any 2014, visitant una exposició, vaig anar a topar de manera casual amb una taula de fusta policromada on surten representats els elements festius que participaven a la processó del Corpus de 1793 i que per a mi era totalment desconeguda. Hi apareixen els gegants de la Ciutat, una comparsa de cinc capgrossos, cavallets i un de ball de bastons. També hi apareixen les trampes, penons, corporacions etc. Aquesta taula, la vaig poder contemplar a la Pia Almoina i és propietat del Museu Diocesà de l’Arquebisbat de Barcelona.

La curiositat em va portar a fer la consulta obligada  al Museu Diocesà , on van facilitar-me tota la informació de què disposaven de la taula. Per exemple, sobre l’ús de la mateixa deien que : “suposem a modo de recordatori d’aquell any”. Però em van facilitar una altra dada molt més valuosa, van dir-me que:  “En relació a la taula del Museu sabem que existeix una altra taula molt semblant, que també representa la Processó de Corpus de Joan Amat de 1769 conservada al Museu d’Història de la Ciutat.” i també m’informava que “Hi ha entre les dues taules molta similitud  en l’estil, la composició i distribució dels personatges i fins hi tot amb les lletres, es podria dir que són del mateix autor o escola. La nostra no està firmada, hi ha 24 anys de diferència entre les dues.” m’informaren.

Ara ja us podeu imaginar quin va ser el proper pas, posar-se en contacte amb el MUHBA. on em van atendre molt amablement i van facilitar-me la fitxa de l’objecte, i corroborava la informació que el Diocesà ja m’havia avançat pel que fa a datació, autoria, etc. i efectivament són molt, molt semblants. Al MUHBA també em deien que:  “Actualment aquesta peça no es troba en exposició sinó dipositada al Centre de Conservació del Museu, com també algunes altres peces que configuraven l’antiga sala del Museu d’Història de la Ciutat dedicada a la processó del Corpus (sala XV), entre les quals una completa representació del seguici a base de figures de plom .” Atenció a la processó de figures de plom que sortirà ben aviat a la secció!

Pel que fa a les taules cal remarcar i posar en valor que:

1.- Les dues taules són molt, molt semblants.
2.- I, efectivament, comparteixo del tot la hipòtesi sobre les funcions i ús de la taula, com a una eina de recordatori de com s’ordena el protocol de la processó.
3.- Estem davant de la representació en imatge més antiga existent de capgrossos a la ciutat i a Catalunya avui per avui.
4.- També desmenteix l’afirmació que alguns autors hem fet , jo el primer, que les comparses perfectament orquestrades no apareixen fins al segle XIX.
5.- Les dues taules també posen en dubte el que hem escrit fins ara sobre l’aspecte i fisonomia dels gegants del segle XVIII.