1993: els Minyons obren la gamma extra

1993: els Minyons obren la gamma extra

2de9fC pels Minyons el novembre de 1993

El 1993 va esdevenir extraordinari. Els Minyons de Terrassa van trencar el sostre bàsic de 9 en coronar el primer 2de9 amb folre i manilles de la història: el primer castell de la nova gamma extra. La Jove de Tarragona es va coronar de 9 i el món casteller va viure un nou boom coincidint amb l’inici de l’Època de platí.

Aquella temporada de 9 va estrenar-se amb el primer castell de 9 dels Minyons a la seva Festa Major, un 4 de juliol a Terrassa. Per Sant Fèlix es van completar tres 4de9f: Castellers de Vilafranca, Minyons i Colla Vella. El 26 de setembre, en una diada especial, a causa que va ploure per Santa Tecla, la Jove de Tarragona va carregar el seu primer castell de 9: el 4de9f(c). Reus va esdevenir plaça de 9 de la mà de les dues colles de Valls i els Minyons van coronar el 3de9f a Mollet. Al Vendrell, la Joves, va tornar a veure el 3de9f i per Santa Úrsula els vermells van ser novament superiors amb un doblet de 9 complet mentre els rosats el deixaven només coronat. Per Tots Sants, els verds no van tenir el dia i no va fer cap aleta de 9: van provar sense èxit la torre de 9 emmanillada per setena vegada.

El 21 de novembre el món casteller va rebre la sacsejada dels malves amb el 2de9fm coronat. Van carregar-lo en el seu primer intent. Va esdevenir el primer gamma extra, batejat així pel fet extraordinari de superar els castells bàsics de 9 que havien marcat el sostre des del 1981. Els Minyons van sumar aquesta proesa tot just cinc anys després del seu primer castell de 9 i en una temporada on havien completat tot just el segon 3de9f del seu historial. El món casteller tenia un nou referent i de fora de la zona anomenada tradicional. Abans d’acabar l’any, els verds van coronar el 3de9f a Vilanova i el van completar a l’Arboç, incorporant al selecte circuit de 9 aquestes dues places històriques.