1994: la Vella completa el dos emmanillat

1994: la Vella completa el dos emmanillat

El 1994 va suposar un progrés extraordinari i en nombre de castells de 9. La Colla Vella va completar el primer 2de9fm, el primer gamma extra complet. La Colla Joves va coronar el dos emmanillat, els Minyons de Terrassa hi van tornar i la Jove de Tarragona va completar el primer castell de 9. El Concurs va ser per la Vella, però la Jove de Tarragona també va fer mèrits per guanyar-lo.

2de9fm descarregat de la Colla Vella, la Santa Úrsula de 1994

Aquella temporada va anar a remolc del 2de9fm carregat pels Minyons el novembre anterior a Terrassa. Les colles de Valls es van sumar a la gamma extra i dels 18 castells de 9 del 1993 es va passar a les 44 aletes de 9 en aquell any. Tot i això l’efectivitat de llavors era lluny de l’actual: 34 descarregats, 10 carregats, 22 fallits i 3 desmuntats. La collita de 9 va començar amb la primera tripleta màgica dels malves a la Festa Major de Terrassa. La Jove de Tarragona va completar el seu primer castell de 9, un 3de9f, per Sant Magí, i va tornar a Festa Major de l’Arboç–. Sant Fèlix va ser malva amb una nova tripleta màgica dels de Terrassa. La Joves va provar el 2de8 sense folre. Les dues colles de Valls van clavar el 4de9 folrat i els verds no van poder fer cap castell de 9 –l’endemà es van reviscolar amb un 4de9f–. Va ser un any dolent pels Castellers de Vilafranca, que serien cinquens en el Baròmetre virtual d’aquell any. Els Minyons van fer Sabadell de 9. També va esdevenir plaça de 9 Barcelona amb una actuació memorable: els Minyons van revalidar el 2de9fm carregat i amb aletes de 9 també de verds i Joves. Per Santa Tecla, la Jove de Tarragona va signar la tripleta màgica. El Concurs va ser molt disputat: Colla Vella i Jove de Tarragona van completar els mateixos castells –la tripleta màgica– i el títol es va decidir amb les normes de l’època. Els rosats van ser penalitzats amb un intent de 2de9fm i els liles amb un intent de 4de9f i un de 5de9f: el primer intent del segle XX. La Joves va acabar tercera i els verds quarts. Dies més tard es van treure l’espina. La Joves va coronar el 2de9fm al Vendrell i els de Vilafranca es van consolar amb el primer castell de 9 al monestir de Montserrat.

Santa Úrsula del 1994 va suposar un nou pas endavant. La Colla Vella va descarregar el 2de9 amb folre i manilles, el primer gamma extra descarregat d’aquesta època. Si els Minyons –per la Mercè– i la Joves –per Santa Teresa– havien fet tres aletes de 9, la Vella ho va poder descarregar tot.  Els vermells van repetir el triplet de 9 del Vendrell amb el dos novament coronat. Els verds van buscar la torre de 9 sense sort per Tots Sants i la Joves el va voler fer a Vila-rodona. La Jove de Tarragona va provar dos cops el 5de9f a casa seva sense sort i els verds van insistir en buscar la torre emmanillada a Sitges i a l’Arboç. Un altre propòsit frustrat va ser l’intent de 4de9 sense folre dels Minyons a la seva diada. Dies abans havien completat a l’assaig el primer 4de8 net (sense pinya) sencer.