1996: El 4de9fa i el 5de9f descarregats

1996: El 4de9fa i el 5de9f descarregats

El 1996 va marcar un nou límit del món casteller. Dues estructures de gran complexitat van ser descarregades: el 4de9 amb folre i l’agulla i el 5de9 amb folre. Els Xiquets de Reus es van convertir en colla de 9.

5 de 9 amb folre de la Colla Vella

El meló obert l’any anterior es va assaborir de gran manera. Per Sant Joan la Colla Vella va coronar el 3de9f –només s’havia fet l’any 1987 a la Festa Major de Valls–. Els Castellers de Vilafranca van convertir Mataró en plaça de 9 – amb un 4de9f– per les Santes a finals de juliol i a principis d’agost els Xiquets de Reus van coronar per primera vegada el 3de9f. La Colla Vella va coronar el 3de9f a Igualada –nova plaça de 9–. Per Sant Fèlix els verds van coronar la torre de 9 i el pilar de 8 emmanillats. La diada vilafranquina va estar a punt de ser suspesa per la pluja amb una Colla Vella, Minyons i Jove de Tarragona que hi enlairaren construccions bàsiques de 9. L’1 de setembre Manresa va esdevenir plaça de 9 per part dels Minyons.  A Sabadell, el diumenge següent, van provar el 5de9f. Ja al setembre, els egarencs van coronar el 2de9fm a la Mercè. A la mateixa actuació, els Castellers de Barcelona hi van provar el 3de8 per sota, castell que no han tornat a provar mai més.

El Concurs de Castells va ser pels Castellers de Vilafranca –l’havien guanyat el 1972– i van trencar l’alternança vallenca. Els verds van guanyar clarament amb la tripleta de 9 i el pilar de 8 carregat. La Vella hi va provar el 5de9f i la Joves el 2de8 sense folre. El quart lloc va ser sorprenentment pels Xiquets de Reus, els quals van completar per primer cop un castell de 9.

Unes setmanes després, a Valls, la Colla Vella va completar el primer 5de9f del segle. A Girona, el mateix dia, els Minyons de Terrassa van convertir la plaça del Vi en plaça de 9 i van provar per el 3de8 per sota –que provarien per darrer cop dies després a Vila-rodona–. Els verds van fer per primer cop un castell de 9 a Sitges, el 4de9f, i per Tots Sants van fer una passa endavant. Els vilafranquins van muntar dos cops el peu del 4de10fm però no van arribar a sonar les gralles –es van ensorrar els dos peus, un amb quints posats–. Malgrat això, no poder tirar amunt el primer cop que es portava un castell de 10 a la plaça, van completar per primera vegada el 4de9 amb folre i l’agulla, el nou sostre del moment, que van acompanyar de la torre de 9 emmanillada –la primera diada amb doblet complet de gamma extra–. Els Minyons, a la seva diada, van anar per totes i també van fer doblet extraordinari: 5de9f i 2de9fm –a més van intentar el 4de9 sense folre–. Verds, malves i rosats van protagonitzar un final de temporada extraordinari completant per primer cop castells per damunt del 2de9fm.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells. 

http://revistacastells.cat/2020/08/40de9-1996-el-4de9fa-i-el-5de9f-descarregats/