1998: els primers castells de 10 i el 4 net
El 1998 sempre figurarà com l’any dels primers castells de 10 de la història castellera. Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa van fer un pas de gegant i van assolir l’alçada més alta possible amb el 3de10fm. També va ser l’any del primer castell sense folre, el 4de9sf dels malves, i dels primers castells de 9 carregats dels Castellers de Barcelona i Xiquets de Tarragona.
La cursa per assolir el primer castell de 10 va ser èpica. Minyons i verds es van posar al cap els deu pisos i van protagonitzar una de les pugnes més apassionants cap a final de temporada. Abans d’aquell memorable novembre, van haver-hi tres precedents de voluntat de fer un castell de 10. El 1996 van muntar dos peus de 4de10fm per Tots Sants. El 5 de juliol de 1998 van sonar gralles per primer cop en un castell de 10: els Minyons van fer un intent de 3de10fm a la seva Festa Major. Els verds van fer un intent de 3de10fm per Sant Fèlix.
La cursa per la conquesta de la “Lluna” va tenir premi en els darrers dies de la temporada. Per Tots Sants, els verds van fer un nou intent de 3de10fm, no se’n van sortir, i coneixedors de les intencions a Terrassa i volent aprofitar que se’l creien, van convocar una nova diada quinze dies després. El 15 de novembre, els vilafranquins, van a plaça esperonats i van coronar el primer castells de deu pisos de la història. Però l’èpica castellera encara tenia un episodi final més complet. El 22 de novembre, a la seva diada, els Minyons de Terrassa van fer-ne “dos”. Amb fred d’hivern, amb volves de neu sobre la plaça Vella, van desmuntar un intent de 3de10fm després que l’enxaneta patís un despenjament en el moment de l’encavalcada. El van pujar i baixar sense caure però no era vàlid (si l’enxaneta hagués caigut després de travessar hagués comptat per la colla com a carregat i fi de la història). En una segona temptativa van repetir la perícia i van descarregar el colós. Un final feliç per una temporada que va marcar un inici: l’era dels castells de 10 i dels desfolrats. I es que el castell de 10 va eclipsar una altre gesta no menys important: el primer castell sense folre del segle XX.
El 4de9 sense folre havia estat, anteriorment, objectiu de la Colla Joves i dels Minyons. El 1983 la Joves va fer un intent primerenc en l’inici de l’era dels castells de 9. El 1994 i 1996 els Minyons l’havien provat per la seva diada. Aquell 1998 el castell net va tornar a sonar amb força i es van veure fins a set intents. Per Sant Fèlix el va provar la Joves i al concurs tres colles: Colla Joves, Colla Vella i la Jove de Tarragona. El dia esperat del castell total va ser el 25 d’octubre. La Colla Joves el va intentar a Valls, per Santa Úrsula, i els Minyons de Terrassa el van descarregar a Girona, per Sant Narcís, una coincidència de data que va aixecar comentaris de tota mena. Encara no s’havia vist el castell de 10 i va esdevenir el millor castell del segle –feia més de cent anys que no es veia–. El 1998 va tornar a ser malva. Els Minyons van completar el castell de 10, el castell net i el 5de9f.
Aquella temporada de 9 va començar d’hora. Els Minyons van fer el 3de9f a Manresa el darrer dia de maig. La Colla Joves va ver el 4de9f abans de Sant Joan, a la diada del Pati. La Colla Vella va signar la tripleta màgica per Sant Joan. Els Minyons van portar el 3de9f a Perpinyà –el primer castell de 9 més enllà de la frontera espanyola que divideix Catalunya–. A la Festa Major de Terrassa, els malves, van provar el 3de10fm per primer cop i van coronar el 2de9fm. Sant Fèlix va estar marcat pels intents de 3de10fm dels verds i de 4de9sf de la Joves. Els de Vilafranca van fer el 4de9fa com a millor castell del 30A. El Concurs va tornar a ser pels verds (4de9fa, 5de9f(c), 2de9fm) amb una diferència curta de punts sobre la Colla Vella (5de9f, 4de9fa/c), Pde8fm(c)). Per Santa Úrsula i Sant Narcís, a Valls i Girona, es van veure castells extraordinaris però la palma se la van endur els Minyons amb el castell total i el derbi vallenc va ser per a la Colla Vella. El final de temporada va ser apoteòsic amb la cursa cap al castell de 10: amb els verds carregant-lo primer i els Minyons completant la feina després.
El 1998 va veure les primeres aletes de 9 dels Xiquets de Tarragona (3de9f(c) al Concurs) i dels Castellers de Barcelona (4de9f(c) a la Diada de Minyons). Van esdevenir places de 9 les viles de Perpinyà, Llorenç del Penedès, Lleida i Granollers.