1999: els verds coronen la bèstia indomable 

1999: els verds coronen la bèstia indomable 

El 1999, l’any següent a l’estrena dels deu pisos, no va tenir castell de 10, però es van recuperar dos castells mítics: el 2de8 sense folre i el 3de8 aixecat per sota. Es va passar de l’assoliment del castells de massa, a l’aposta per la recerca dels castells més tècnics. Aquell any es descarregar el primer castell de 9 els Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Tarragona i els Bordegassos de Vilanova que s’hi van estrenar.

Torre de 8 sense folre dels Verds

El món casteller venia de veure els primers castells de 10 i les colles volien encara més. El novembre va tornar a ser històric: per Tots Sants els Castellers de Vilafranca van fer l’eleta la torre de 8 sense folre i una setmana més tard la Colla Vella va completar el primer 3de8 alçat per baix del segle. Dos castells de menor mida que la resta de la gamma extra però que són de gran dificultat tècnica. Aquell any també es va veure el 4de9 sense folre: els Minyons de Terrassa el van coronar a Girona i la Colla Jove va carregar el seu primer quatre net a Valls, tots dos el mateix dia coincident de Sant Narcís i Santa Úrsula. La Colla Vella va intentar el castell total per Sant Joan. També es va provar el 3de10fm dos cops: els Castellers de Vilafranca el van provar per Sant Fèlix i Tots Sants.

La gran fita de l’any va ser aquell 2de8 sense folre carregat que els verds van ensenyar al món casteller. La torre neta era gairebé un mite del segle XIX i en l’Era moderna només havia fet intents fallits: la Colla Joves (1987, 1994 i dos cops el 1996). El 2de8sf va deixar de ser impossible, però es va guanyar l’apel·latiu de la bèstia indomable: van haver de fer-se 25 intents més, en els onze anys següents, per veure’s descarregat.

El 4de9 sense folre s’havia descarregat l’any anterior i va tornar a ser protagonista de la temporada. Els Minyons el van tornar a dur a Girona i la Colla Jove el va carregar per primer cop a Valls –en el sisè provat de la colla des d’aquell intent prematur del 1983–.  El 3de8 per sota de la Colla Vella a Vila-rodona va sorprendre el món casteller amb la temporada gairebé finalitzada. Un castell que va semblar fàcil de fer però que van haver de passar gairebé disset anys perquè el fer una altra colla. Un cromo que va ser exclusiu dels rosats durant de molt de temps i que només els verds han sumat.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells. 

http://revistacastells.cat/2020/09/40de9-1999-els-verds-coronen-la-bestia-indomable/