20 anys d’El Bou i la Mula
«El pessebre és un món» és el títol d’aquesta secció a Fes ta Festa i és, també, un dels lemes que han guiat al col·lectiu El Bou i la Mula des de la seva fundació. Enguany celebrem el nostres primers 20 anys com a col·lectiu, i volem compartir amb vosaltres aquesta efemèride que ens fa molta il·lusió.
En aquests 20 anys hem portat a terme diversos treballs de recerca al voltant del pessebre. La llista d’aquests projectes és molt llarga, i molts us els hem anat explicant en aquest espai. Ara en citem alguns. Hem fet un estudi etnològic de l’obra del Lluís Carratalà, escultor barceloní creador de figures de pessebre. Hem inventariat 3000 peces de la col·lecció de figures de l’Associació de Pessebristes de Mataró: era la primera vegada que elements del món del pessebre passaven a formar part de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya. Hem realitzat un ampli estudi dels pessebres de muntanya, que es va iniciar amb el cas del pessebre de Sant Mateu (El Maresme). Hem digitalitzat, catalogat i publicat online l’Arxiu Catà, un arxiu format per més de 1000 referències sobre pessebrisme.
En aquests 20 anys hem fet divulgació de la tradició del pessebre. Per això no hem dubtat en utilitzar tots els mitjans que hem tingut al nostre abast. Hem publicat articles en revistes especialitzades i en d’altres d’àmbit més general, hem fet conferències, hem publicat llibres, hem produït material audiovisual, hem fet exposicions… i hem portat el pessebre a la ràdio! I tot això no ho hem fet només a casa nostra, sinó que moltes d’aquestes iniciatives les hem realitzat més enllà de les nostres fronteres.
En aquests 20 anys hem intentant promoure el debat al voltant del pessebre. Volem que el pessebre sigui una tradició viva, i això només serà possible si el pessebre va canviant, com ha passat al llarg de la seva història. Per això, sempre que hem pogut, hem donat la nostra opinió sobre debats que s’han originat al voltant del pessebre (el pessebre de la plaça sant Jaume, el pessebre a l’espai públic, el pessebre a l’escola…). Bona part de la nostra opinió ha estat publicada en un blog que, a hores d’ara, ja compta amb prop de 1000 entrades!
El 4 de setembre de 1999 vam oficialitzar la creació del nostre col·lectiu en el monestir cistercenc de Santa Maria de Solius, apadrinats pel germà Gilbert Galceran. Érem, i som, un grup de persones que ja portàvem anys en associacions pessebristes locals, barrejades amb persones de perfils concrets que no hi tenien cap relació, com ara antropòlegs, educadors i artistes. L’elecció del nom d’El Bou i la Mula, pel caràcter apòcrif d’aquests personatges del pessebre, era tota una declaració d’intencions, de voluntat d’obertura.
En aquests 20 anys, doncs, hem treballat per fer recerca, divulgació i debat al voltant del pessebre. I, sobretot, ens ho hem passat molt bé vivint aquest món. Gràcies per acompanyar-nos en aquesta aventura.
Albert Dresaire