2001: dos castells de 9 simultanis

2001: dos castells de 9 simultanis

El segle XXI va començar amb les decennals de la Candela i va esdevenir la temporada més prolífica de la dècada. El 4de9 sense folre va regnar però la novetat va ser la recuperació del 9de8: l’aneguet lleig més extraordinari i polèmic del catàleg casteller. Una de les imatges més impactants, i fita sense qualificatiu, van ser els dos castells de 9 simultanis dels Castellers de Vilafranca en la diada de Sant Ramon.

3de9f i 4de9f simultanis dels Castellers de Vilafranca, l’any 2001. (Foto: Fèlix Miró)

Les decennals van convidar tot el món casteller a Valls. S’hi van provar castells de 8 per part de quatre colles: Vella, Minyons, Joves i verds. El 2 de febrer es va fer la diada amb les colles locals amb el castell de 9 més matiner de la història: el 3de9f de la Colla Vella. La Joves va provar el 4de9 sense folre. Al maig, els Castellers de Vilafranca van fer el 3de9f a les Fires i el van portar a Manacor: la segona plaça de 9 illenca. També van fer plaça de 9 Sant Pere de Ribes, la Granada del Penedès i Sant Martí Sarroca, en una clara aposta per les places de proximitat. També es va veure el primer 5de9f carregat a Mataró (verds) i la Colla Vella va mostrar els primers 3de8 per sota a Valls (Firagost), La Bisbal i l l’Arboç. Els Castellers de Vilafranca van emmanillar l’Arboç per primer cop amb la torre de 9fm. Per Sant Fèlix van brillar Minyons i Joves amb el 4de9 sense folre complet, el millor castell de l’any, mentre els verds van coronar l’únic castell de 10 del 2001, el 3de10fm(c). El dia 31, l’endemà de Sant Fèlix, els verds van excel·lir amb una gesta incomparable: van completar el 3de9f i 4de9f simultàniament. Una fita que només s’ha tornar a veure un altre cop (Colla Vella, 2018).

El segon tram de la temporada va portar el primer castell de 9 a Figueres (3de9f, Minyons), i el pde8fm descarregat pels verds a Terrassa –el primer completat allà–. Per la Mercè, els Castellers de Barcelona van completar per primer cop el 3de9f. A Reus, a la diada del Mercadal celebrada en diumenge al matí– els Minyons hi van completar el 4de9sf –el primer a Reus– però va haver de compartir protagonisme amb el primer 9de8 de l’Era moderna. La Colla Vella va recuperar aquest mastodòntic castell amb tres enxanetes: va aixecar admiració i va obrir un debat que encara dura avui sobre el seu valor i el nombre d’enxanetes–. Per Santa Úrsula, la Vella va recuperar el 4de9sf de color rosat, carregat, i la Joves el va reeditar. La temporada d’estrenes es va tancar amb el primer 4de9fa coronat a Girona (Minyons) i el 4de9sf carregat a Terrassa (Minyons), l’únic validat allà.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells. 

http://revistacastells.cat/2020/09/40de9-2001-dos-castells-de-9-simultanis/