2003: any de pluges i de cura d’humilitat

2003: any de pluges i de cura d’humilitat

El 2003 va ser un any complicat, una dosi de realitat després de cinc anys pletòrics. No es va completar cap castell prèmium. A Valls es van quedar sense castells extraordinaris –ni Santa Úrsula, per pluja– i a Tarragona sense veure cap intent de castell de 9. Els 3de10fm carregat per Sant Fèlix i el 4de9sf carregat per Tots Sants dels Castellers de Vilafranca van maquillar una temporada raquítica de gamma extra.

4de9sf carregat pel verds

El curs va començar prou bé amb el primer 3de9f vist a Sant Cugat del Valls (Minyons). La Festa Major de Terrassa del 2003 va brindar un cara a cara entre malves i verds. Un inici de curs extraordinari per una temporada que no passaria a la història. Els Castellers de Vilafranca van coronar el 5de9f i completar-hi la torre emmanillada. Els Minyons van intentar sense encert el 2de9fm. A Mataró, els de Vilafranca van tornar a fer el 2de9fm. Els verds van portar a la Bisbal per primer cop el 5de9f però no va reeixir l’intent i van deixar només coronada la torre de 9. Es presentava un Sant Fèlix complicat per a totes les colles.

El 30 d’agost va deixar el millor* castell de l’any de cada colla però lluny del potencial dels anys anteriors: els verds van coronar el 3de10fm, els Minyons van completar el 5de9f i els colles de Valls el 3de9f. *La Colla Vella va superar el seu sostre de l’any a Reus, al Mercadal, amb el 9de8. Una diada que va passar sense pena ni glòria.

Val a dir que el 2003 es va veure afectat considerablement per les pluges: Santa Úrsula es va haver de suspendre i la Diada de Minyons només va tenir una ronda. A Tarragona, l’any va ser en blanc: sense cap castell de 9 provat a la ciutat –des del 1991 que no succeïa– i sense cap intent per part de les colles de la ciutat en tota la temporada.

L’1 de novembre, els Castellers de Vilafranca van coronar, per Tots Sants, l’altre castell de l’any: el 4de9sf carregat, que juntament amb el 3de10fm(c) de Sant Fèlix van situar els verds al capdavant novament. Aquell dia, a Vilafranca, els Capgrossos de Mataró van provar per primer cop el 4de9f –sense èxit–. El circuit casteller es va tancar discretament amb un intent de 4de9sf de la Colla Vella a Vila-rodona i de 3de10fm dels Minyons i amb la pluja esguerrant el fins de curs.

El 2003 no va sorgir cap nova població de 9. En total es van fer 76 grans castells –la xifra més baixa, en un any, del segle XXI–.


Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.