2006: temporada de dol

2006: temporada de dol

El 2006 va ser any de Concurs, però sobretot de dol. Els verds van guanyar el títol i van coronar el 3de10fm per Sant Fèlix. Però un tràgic accident va sacsejar el món casteller: la mort de Mariona Galindo Lora, una dosos de Mataró, que va patir un fatal despenjament. Les colles van incorporar el casc per als més petits.

Va ser una temporada molt trista. L’accident per les Santes, en l’intent d’un 4de9f dels Capgrossos de Mataró, va marcar els mesos immediats i la percepció de la sinistralitat als castells. Mariona Galindo Lora, de tan sols 13 anys, va morir pocs dies després del fatídic accident. El món casteller va quedar consternat i va implementar immediatament l’ús del casc casteller, que estava en fase de proves, per a enxanetes i aixecadors.

La temporada havia començat engrescadora amb un 5de9f carregat pels Minyons de Terrassa a la seva Festa Major i amb els Capgrossos estrenant Premià de Mar com a plaça de 9. Els verds van emmanillar les Santes amb la torre, però la diada va resultar tràgica amb l’accident dels mataronins.

3de9f dels Capgrossos per Tots Sants del 2006

A l’agost, a Llorenç del Penedès, es va poder veure com la canalla de les colles ja portaven el casc de seguretat. Els de Vilafranca van plantar el pilar de 8 per primer cop a l’Arboç i per Sant Fèlix van carregar el 3de10fm: l’únic en tot l’any. Els vilafranquins van signar un pòquer amb el 3de10fm(c), 4de9fa, 5de9f i Pde8fm. Els Minyons hi van plantar el 5de9f i el 2de9fm i la Colla Vella va provar el 3de8 per sota.

L’1 d’octubre va tenir lloc el Concurs amb victòria per tercer cop consecutiu dels Castellers de Vilafranca: van carregar la torre de 8 neta i completar el 4de9fa i 5de9f. La Colla Vella va quedar segona amb els 4de9fa(c) i 5de9f(c). Aquell any les colles de Tarragona no van fer cap castell de 9 i els matalassers van superar els liles (al Concurs i al Baròmetre). Els Minyons de Terrassa van viatjar a Palma on van plantar el primer 4de9f vist a Mallorca i els verds va fer a Sitges el primer 3de8 amb l’agulla de la història. Santa Úrsula va ser novament infructuosa en la gamma extra.

Tots Sants va ser rodona per als verds amb un pòquer complet: 4de9fa, 5de9f, 2de9fm i Pde8fm. Els Capgrossos es van emportar una ovació de gala de la plaça més castellera, en memòria a la Mariona, amb el seu 3de9f. La temporada es va tancar amb el 2de8sf carregat per la Vella a Vila-rodona i el 5de9f coronat dels Minyons a la seva diada. La Joves es va quedar per segon any consecutiu sense gamma extra.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2020/10/40de9-2006-temporada-de-dol/