2009: El 3de9fa descarregat marca el sostre

2009: El 3de9fa descarregat marca el sostre

El 2009 va ser un any sense premium gros. No va veure’s cap aleta de 10 ni cap d’un castell sense folre. Però sí que es van aconseguir algunes fites mai vistes: els Castellers de Vilafranca van completar el primer 3de9 amb folre i l’agulla de la història i es van inventar el gens habitual 5de8 amb l’agulla. La Colla Vella va completar la millor actuació de l’any per Santa Úrsula. Els Arreplegats van fer un 4de8 sense canalla i els Margeners de Guissona van cridar l’atenció amb el primer 7de7.

3de9 amb folre i agulla descarregat pels Verds

El primer gamma extra d’aquell any no va arribar fins Sant Fèlix. Abans d’agost, la temporada de 9 havia brindat dues novetats per part dels verds: el primer 4de9f vist a Sant Pere de Ribes i el primer castell de 9 alçat a Calafell (un 3de9f carregat, no se n’ha tornat a fer cap altre). A les Santes, els de Vilafranca no van poder amb la torre emmanillada. Per Sant Fèlix van treure l’espina amb el 4de9 amb l’agulla i completant la torre. També van fer el seu primer intent de 3de9fa. La Colla Vella va descarregar dos gamma extra emmanillats: el 2 i el pilar. L’endemà, per Sant Ramon, van descarregar el primer 3de9 amb folre i l’agulla de la història. El ressopó verd, el dia 31, va confirmar el domini dels vilafranquins amb el que acabaria sent el millor castell de l’any. Els de Cal Figarot van provar el 3de10fm per Sant Fèlix i Tots Sants, i els Minyons a la seva diada. La Colla Vella va realitzar la millor actuació de l’any per Santa Úrsula descarregant el 2de9fm, el pde8fm, el 3de9f i carregant el 5de9f. Joves van tenir en el 5de9f el seu millor castell coronat. Els Minyons amb el dos i el pilar emmanillats a Girona.

El 2009 també va deixar els primers intents de pilar emmanillat a la cita del Diumenge de Santa Tecla. Els verds van coronar-lo i la Vella el va deixar en intent. El final de curs encara va oferir el primer 3de9f aixecat al Monestir de Montserrat –per part dels verds– i el primer castell de 9 a Guissona –un 3de9f dels Minyons de Terrassa–.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2020/11/40de9-2009-el-3de9fa-descarregat-marca-el-sostre/