2010: la bèstia domada i els castells més universals

2010: la bèstia domada i els castells més universals

El 2010 va ser un any especial. D’èxits i de reconeixement internacional. En l’estrictament casteller es va assolir el mite de descarregar el 2de8 sense folre: el castell net més difícil i batejat com a bèstia indomable per la seva especial dificultat tècnica. Els castells van ser més evidents al món: la Unesco va proclamar els castells com a patrimoni immaterial i es va fer per primer cop un castell de 9 a l’estranger.

Els Castellers de Vilafranca celebrant que, per primera vegada a la història, havien descarregat la torre de 8 sense folre.

La temporada de 9 va començar d’hora i més lluny que mai. La Colla Vella va viatjar a la Xina i va fer el dia 29 de maig de 2010 el primer castell de 9 fora d’Europa. Van fer un 3de9f durant l’estada a Hangzhou, en un viatge de trobada amb la colla castellera de la colònia de l’empresa tèxtil Àntex. Durant el juny es van estrenar dues places de 9 més: la Selva del Camp (verds) i Badalona (Joves, Minyons i verds). Les Santes no van tenir gamma extra, però s’hi va veure el primer intent desmuntat de 2de9fm dels Capgrossos de Mataró. En canvi el Catllar va esdevenir de gamma extra amb la torre i el pilar emmanillats dels de Vilafranca. Sant Fèlix va ser verd amb el 4de9fa complet. Però el més gros encara havia de venir.

El Concurs va ser per cinquè cop consecutiu per als vilafranquins. El 4de9fa va marcar el sostre de la competició. El segon lloc va ser per a la Colla Joves amb el 5de9f carregat. Santa Úrsula va oferir el 5de9f(c) dels vermells com a millor castell.

L’apoteosi castellera va arribar l’1 de novembre, per Tots Sants. Els Castellers de Vilafranca van descarregar per primer cop la torre de 8 sense folre, la bèstia indomable, un mite de la bicentenària història  dels castells. A més també van completar el 3de9fa, el 4de9fa i el Pde8fm, en una diada perfecte. Altrament es van veure dues grans estrenes foranes: el primer gamma extra dels Capgrossos de Mataró i el 4de9f dels Castellers de Sants. Els Castellers de Lleida van per primer cop un castell de 9. Els mataronins van completar, en la seva diada talismà, un 2de9fm que de retruc els va situar com a tercera millor colla de l’any al Baròmetre virtual.

En la darrera cita, la Diada de Minyons, es va commemorar el reconeixement universal dels castells a Terrassa i els malves hi van coronar l’únic castell de 10 de l’any.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2020/11/40de9-2010-la-bestia-domada-i-els-castells-mes-universals/