2011: la segona torre desmanillada i castell de 9 a l’Índia

2011: la segona torre desmanillada i castell de 9 a l’Índia

El 2011 va tornar a tenir estampes úniques. Les torres dels verds van regnar, la de 8 sense folre i la de 9 sense manilles, i una nova imatge per a la internacionalització: el 3de9f vilafranquí alçat a l’Índia en la diada dels govindes. La Jove de Tarragona va assolir el somni de fer l’aleta al 5de9f i tocar per fi la gamma extra.

Torre de 9 sense manilles, carregada pels Castellers de Vilafranca el Tots Sants del 2011

Valls va acollir la darrera macrotrobada de tot el món casteller en motiu de les decennals de la Candela. 57 colles es van trobar a finals de gener al km 0 del fet casteller. La temporada va continuar amb novetats. Els Castellers de Vilafranca, a la diada de les Fires de Maig, van fer el primer 7de8 de la història –rematat amb un sol enxaneta–. Berga va veure per primer cop castells de 9 (els 3de9f i 4de9f dels verds). Per les Santes, els Capgrossos de Mataró van coronar el seu primer 2de9fm a casa i els vilafranquins van plantar el primer pilar de 8 emmanillat a Vilanova i la Geltrú. La Colla Vella i la Jove de Tarragona van fer la Selva del Camp plaça de 9 amb el 3de9f. Abans de Sant Fèlix els Castellers de Vilafranca van viatjar fins a Thane (la Índia) on van compartir plaça amb els govindes locals i van bastir el primer 3de9f vist allà –un intercanvi cultural que es va mantenir en els anys següents amb el viatge d’altres colles catalanes.

Per Sant Fèlix els verds van provar la torre de 9 sense manilles i van posar el 4de9fa com a millor castell de la cita. La Colla Vella va fer el primer 9de8 vist a Vilafranca i a la magna diada. L’endemà, Sant Ramon, els Castellers de Vilafranca van completar la segona torre de 8 sense folre documentada de la història. Va ser el darrer Sant Ramon de gamma extra. Dies més tard, els verds, van tornar a completar la torre neta a la plaça de la Font de Tarragona en la cita del diumenge d’abans de Santa Tecla –el primer 2de8sf completat a Tarragona–. Aquell mateix dia els Minyons de Terrassa van convertir Esplugues del Llobregat en plaça de 9. El dia de Santa Tecla la Jove de Tarragona va coronar per primer cop el 5de9f –el primer gamma extra de la colla i del dia de la Patrona– i els Xiquets de Tarragona van carregar i descarregar per primera vegada el 4de9f. A la diada de convidades de la Mercè, els verds hi van plantar el primer 3de9fa vist a Barcelona.

L’octubre va començar amb el 4de9sf carregat pels vilafranquins a Reus i amb un parell de novetats: els verds van portar el 4de9f a Figueres i els Minyons de Terrassa van convertir Caldes de Montbui en plaça de 9 amb un 3de9f. Els Castellers de Vilafranca van coronar el 5de9f a Sitges –el primer vist allà–, just el dia abans de Santa Úrsula. El millor castell de la cita vallenca va ser el 5de9f descarregat de la Colla Vella, tot i que també va provar el 4de9sf.

Per Tots Sants els Castellers de Vilafranca van tornar a brillar. Van coronar la segona torre de 9 sense manilles de la història –la primera havia estat el 2005– i van carregar el 3de10fm –el primer coronat pròpiament en aquella cita–. Ho van arrodonir amb el 5de9f. Els Minyons de Terrassa van tancar l’any sense èxit: ni a Girona ni a la seva diada van poder amb el castell de 10.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2020/11/40de9-2011-la-segona-torre-desmanillada-i-castell-de-9-a-lindia/