2012: sisè concurs consecutiu i l’última tde9sm

2012: sisè concurs consecutiu i l’última tde9sm

El 2012 es va quedar orfe de castell de 10 pisos però el Castellers de Vilafranca van treure profit dels castells nets i van revalidar el títol a Tarragona. Els verds, a més, es van inventar el 7de9 amb folre –l’únic vist fins avui– i van coronar per darrer cop la torre de 9 desmanillada.

4de9sf descarregat dels verds al Concurs del 2012

La temporada va començar amb noves places de 9. Els Castellers de Vilafranca van atorgar els galons a Olesa de Montserrat, Molins de Rei i la Pobla de Segur durant el mes de juny.  A l’agost van arribar més estrenes: el primer 9de8 a la Bisbal (Colla Vella), el primer castell de 9 a Vallmoll (Colla Vella) i el primer 3de9 amb folre i l’agulla vist a l’Arboç (verds).  Sant Fèlix va veure per primer cop la torre de 8 sense folre descarregada i el primer 3de9fa –ambdós obra dels vilafranquins–. Els verds van excel·lir aquell 30A amb la torre neta i els dos castells de 9 amb l’agulla complets, a més del pilar emmanillat. La Vella va coronar el 5de9f (l’únic gamma extra de les colles foranes).

La vigília de l’11 de setembre, a Valls, la Colla Joves va provar per primer cop el 9de8 –sense encert–. El diumenge anterior a Santa Tecla la Jove de Tarragona va coronar el primer 5de9f vist en aquesta diada i va completar el primer 9de8 finalitzat a la ciutat –el primer castell superior als bàsics de 9 descarregat pels liles–. Les colles convidades van provar sense encert castells mai fets en aquesta cita: el 4de9sf fallit per la Vella i el 3de9fa errat pels verds.

El Concurs del 2012 va ser per als verds, per sisè cop consecutiu, amb els dos desfolrats complets: el 2de8sf descarregat per primer cop al Concurs i el 4de9sf completat per primer cop a Tarragona a l’Era moderna. Els vilafranquins van sumar, a més, el 3de9fa carregat –el primer coronat a la ciutat– i un 4de9fa carregat que no va ser necessari pel triomf. El segon lloc va ser exaequo per les dues colles de Valls que van fer el 5de9f i els primers 9de8 descarregats a la TAP –el de la Joves va esdevenir el primer de la colla–. La Jove de Tarragona també va fer el 9de8, superant als punts el 2de9fm carregat dels Capgrossos de Mataró. Els Castellers de la Vila de Gràcia van fer els seus primers intents de castell de 9: dos (id)3de9f.

La Jove de Tarragona va superar-se per Santa Teresa, al Vendrell, en completar per primer cop per la colla i per la plaça Vella el 5de9f. També hi va afegir el 9de8, mai vist al Vendrell. Els seus primers Els Minyons de Terrassa van fer el primer 3de9f vist a Mollet i per Santa Úrsula es van veure els primers 9de8 a Valls. La Joves va decantar el duel vallenc amb el 4de9sf carregat i el 5de9f complet mentre la Vella va deixar el 5de9f tan sols coronat.

Tots Sants va ser molt gran. Els Castellers de Vilafranca van carregar per tercer cop, i darrer de la història, la torre de 9 sense manilles. A més van finalitzar per primer cop el 4de9sf en la  diada de l’1N i van inventar-se el 7de9f –l’únic provat i assolit de la història–. Aquell dia els Xiquets de Tarragona van provar per primer cop el 5de9f –el van desmuntar–. La temporada de grans castells es va tancar amb un intent fallit de 4de9sf de la Colla Vella a Vila-rodona i un errat dels Minyons a Terrassa sobre el 3de10fm –l’únic intent de castell de 10 en tot l’any–.

El 2012 també va deixar el segon i darrer intent de castell de 9 dels Castellers de Lleida –un 3de9f que mai han assolit–.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2020/12/40de9-2012-sise-concurs-consecutiu-i-lultima-tde9sm/