2014: onze colles fan el salt i estrenen els trofeus Baròmetre

2014: onze colles fan el salt i estrenen els trofeus Baròmetre

El 2014 va ser un any de creixement a molts nivells. Fins a onze colles van fer un salt notable de categoria. Va ser l’any en què es van crear els trofeus Baròmetre. Entre els fets destacats hi ha la primera aleta de 10 de la Jove de Tarragona, els primers castells extraordinaris dels Castellers de Barcelona, Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona, i els primers castells de 9 dels Castellers de Sabadell.

3de10fm carregat per la Jove de Tarragona, al Concurs del 2014 (Foto: Laia Díaz)

L’agost va començar amb els primers 9de8 vistos a Vilanova (verds i Jove de Tarragona). Els Castellers de la Vila de Gràcia van incorporar el 4de9f al seu repertori. Sant Magí va ser magnífic amb dues novetats a la cita: el primer 5de9f de la Jove descarregat a les Cols i el primer gamma extra dels Xiquets de Tarragona, un 2de9fm, les primeres manilles tarragonines descarregades. Els Minyons van portar el 9de8 a Igualada i Sitges. Sant Fèlix va tenir com a sostre el 3de10fm carregat pels verds i el 4de9sf coronat per la Joves. Va ser l’any dels quatre pilars de 8 en la tanda final (descarregat pels verds i coronat per Joves, Jove de Tarragona i Vella).

El setembre va veure el primer castell de 9 a Bràfim (Colla Vella) i els primers 4de9fa complets el primer diumenge de Santa Tecla (verds i Colla Vella). A més, els verds hi van fer per primer cop el 3de9fa –el primer fet a la ciutat– i la Jove de Tarragona va coronar el seu primer 2de9fm. Els Minyons van afegir Calella i el Prat del Llobregat com a plaça de 9. El dia de Santa Tecla la Jove de Tarragona va anar d’estrena: el primer 9de8, el primer pde8fm carregat i el primer intent de 2de9fm el dia de la patrona.

El Concurs va ser novament pels Castellers de Vilafranca, el desè del seu historial, amb el 3de10fm carregat, la torre de 8 sense folre coronada, el 3de9fa –que va decantar el títol– i un 4de9fa fora de la suma. La Colla Vella s’hi va acostar molt: va coronar també el 3de10fm i el 2de8sf, va completar el 4de9f i va fer un intent de 4de9sf. La Jove de Tarragona hi va coronar el seu primer castell de 10 i va intentar per primer cop el 3de9fa. Va ser el Concurs dels tres 3de10fm carregats (verds, Colla Vella i Jove de Tarragona). Els Castellers de Sants van fer el seu primer intent de 2de9fm i els Castellers de Sabadell van coronar el primer castell de 9. Va ser el primer Concurs repartit en dues jornades a la TAP i una tercera sessió a Torredembarra.

Per Santa Teresa, al Vendrell, la Colla Joves va poder fer l’aleta del 2de8sf. Dues colles van rematar la feina tastada al Concurs:  els Castellers de Sants van esdevenir de gamma extra amb el primer 2de9fm i els Castellers de Sabadell es van confirmar de 9 en completar el primer 3de9f. A Valls, per Santa Úrsula, les dues colles van coronar el 4de9sf. A més, la Vella va provar el 3de10fm i la Joves el 2de8sf. El cop d’efecte de la temporada, aquell mateix dia, va ser el 3de10fm descarregat pels Minyons de Terrassa a Girona –el primer fet allà i el millor castell de l’any–.

El novembre també va ser farcit. Els verds van carregar el 3de10fm i el 4de9sf per Tots Sants. L’endemà, a la diada del Roser dels Xicots de Vilafranca, els Castellers de Barcelona van superar el llistó dels bàsics de 9 amb el 9de8 –amb un sol enxaneta–. Els Minyons de Terrassa van portar per primer cop el 9de8 a Granollers. Els Castellers de Sants, a la diada de Minyons, van coronar per primera vegada el pde8fm i els Xiquets de Tarragona, a Altafulla, van provar i desmuntar per primer cop el pilar emmanillat. La temporada es va tancar amb alguns intents més: a Terrassa els Minyons van coronar el 3de10fm i provar per primer cop el 4de10fm, a més aquell dia, i els Capgrossos van intentar el pde8fm. Els Castellers de Barcelona van sorprendre, a la Festa Major del Clot, amb un meritori intent de 4de9sf –l’únic provat per la colla–.

Va ser una temporada plena d’èxits i de rècords. Es van superar els 300 grans castells en un any, 313 castells de 9 i superiors, aconseguint-se la segona xifra més alta en nombre en una temporada.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

https://revistacastells.cat/2021/01/40de9-2014-onze-colles-fan-el-salt-i-estrenen-els-trofeus-barometre/