2018: la Vella guanya el Concurs després de vuit edicions

2018: la Vella guanya el Concurs després de vuit edicions

El canvi de cicle es va confirmar el 2018. La Colla Vella va guanyar el Concurs després de vuit edicions consecutives dels Castellers de Vilafranca. Va ser l’any en què els Moixigangues d’Igualada van esdevenir de 9.

Per Sant Joan, a Valls, la Colla Joves va carregar el 2de8sf i la Colla Vella va sorprendre a la tercera ronda amb dos castells de 9 alçats de forma simultània. Només els Castellers de Vilafranca ho havien fet per Sant Ramon del 2001. No s’ha tornat a provar mai més.

Al juliol es va alçar el primer castell de 9 vist al País Basc: un 3de9f bastit pels verds a Orio. Els Castellers de Vilafranca van fer a Vilanova, el 28 de juliol, el 3de10 amb folre i manilles més matiner dels completats. L’endemà, a Vilallonga del Camp, la Colla Vella va descarregar per primer cop el 2de8sf.

L’inici d’agost va ser també espectacular amb la Firagost. La Colla Joves va descarregar el 2de8sf i la Colla Vella va coronar el 3de10fm. La Joves va tornar a completar el 2de8sf a la Bisbal. La Colla Vella el va tornar a descarregar tres dies més tard a Vilafranca, un 2de8sf en la diada del 70è aniversari dels verds. El Catllar va viure el primer 4de9sf vist allà –Colla Vella–.

Sant Fèlix va deixar una bona collita de castells més que extraordinaris. Els verds hi van descarregar el 3de10fm, van provar el 4de10fm i van coronar la torre desfolrada. La Colla Vella va completar el 4de9sf, va desmuntar el 4de10fm i va carregar el 2de8sf. La Colla Joves va descarregar el 2de8sf i els Minyons de Terrassa el van provar per darrera vegada –segueix inèdit per als malves–.

4 de 9 sense folre descarregat de la Colla Vella (Foto: Fèlix Miró)

El setembre va deixar grans fites també. La Colla Vella va completar el 2 sense folre a Valls i el 4 desfolrat el Diumenge previ de Santa Tecla –a més de provar-hi el 4de10fm dos cops–. La Jove de Tarragona va coronar el 3de10fm el dia de Sant Tecla. A Barcelona, la Mercè de convidades, la Colla Joves va desmuntar un intent de 2de8sf.

El Concurs va confirmar el canvi de cicle. La Colla Vella va guanyar després del llarg domini vilafranquí –el darrer rosat era del 2000–. Van vèncer descarregant el 2de8sf, el 4de9sf i coronant el 3de10fm. Els verds van lluitar pel títol amb el 3de10fm descarregat i la torre de 8 sense folre coronada. Van deixar el 4de10fm en intent. La Jove de Tarragona va ser tercera amb el 3de10fm carregat. La Colla Joves va coronar el 2de8sf i van desmuntar dos cops el 4de9sf. El Concurs també va deixar el primer 3de9f dels Moixiganguers d’Igualada que van esdevenir colla de 9.

Per Santa Teresa la Colla Joves es va reviscolar amb el 4de9sf descarregat –el primer completat al Vendrell. També van coronar el 2de8sf a la plaça Vella. La diada de Santa Úrsula va ser intensa i dura. Les dues colles van descarregar el 4de9sf i van provar el llavors inèdit 3de9sf. A més, la Colla Joves va coronar el 2de8sf. La Colla Vella va provar sense èxit el 2de9 sense manilles i va desmuntar el 3de10fm.

La temporada prèmium es va cloure amb els verds descarregar el 3de10fm i provant la torre neta per Tots Sants.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

http://www.revistacastells.cat/2021/02/40de9-2018-la-vella-guanya-el-concurs-despres-de-vuit-edicions/