2019: els 3de9sf coronats en la darrera temporada de 9

2019: els 3de9sf coronats en la darrera temporada de 9

El 2019 va ser la darrera temporada completa abans de la quarantena. El món casteller poc podia imaginar que tot s’aturaria sense data de retorn. Va ser un any on el cansament dels darrers anys es va seguir fent notar i sense gaires novetats llevat del darrer capítol de l’èpica castellera: les dues colles de Valls van trencar el mite del 3de9 sense folre. El cercle històric casteller es va gairebé tancar amb els Xiquets de Valls escrivint la darrera gran pàgina dels castells. La 39a temporada de 9 de l’Era Moderna va acabar amb premi majúscul però deixant tot el futur a l’aire.

Al juliol, a Vilallonga del Camp, la Colla Vella va fer un intent desmuntat de 2de8sf i els Castellers de Vilafranca van coronar el 3de10fm a Vilanova i la Geltrú.

3de9sf de la Vella i la Joves, a la Santa Úrsula del 2019.

El final d’agost van arribar novetats més que extraordinàries. La Colla Vella va completar els primers 2de8 desfolrats vistos al Catllar i l’Arboç. Els verds van tornar a coronar el 3de10fm a l’Arboç. Per Sant Fèlix les dues colles de Valls van descarregar el 2de8 sense folre. Els vilafranquins van sumar el tercer 3de10fm carregat de la temporada en curs. La Colla Vella va coronar el 4de9sf i els verds en van fer un intent desmuntat. També es van veure un intent fallit i un desmuntat de 3de9sf de la Colla Joves –els primers provats a Vilafranca– i un intent desmuntat de 3de10fm de la Jove de Tarragona en el seu retorn a la diada del 30 d’agost.

El diumenge de Santa Tecla a Tarragona va sobresortir el 2de8sf i 4de9sf descarregat per la Colla Vella. El dos net va tornar a brillar a Reus per part de la Colla Vella i al Vendrell amb la Colla Joves.

Santa Úrsula va ser èpica –sense saber el que vindria–, el colofó de les gairebé 40 temporades de 9. Les dues colles de Valls –la Colla Vella i la Colla Joves– van fer l’impossible i van coronar els primers 3de9sf documentats de la història. L’actuació va ser memorable i amb el repertori somniat durant dècades. La Colla Vella va carregar primer el 3de9sf i, a més, va completar el 2de8sf i el 4de9sf –assolint les tres aletes de la clàssica neta–. Per postres va completar el gran pilar emmanillat. La Colla Joves va carregar el 3de9sf a la tercera –en una mostra de persistència admirable–. També van completar el 2de8sf en un dia històric pels castells i pel bressol casteller: on tot va començar, fa més de 200 anys, va tenir lloc el darrer gran acte abans de la pandèmia.

La temporada es va tancar amb els verds reviscolant-se en completar el 3de10fm i el 4de9sf per Tots Sants i amb els Minyons coronar a Terrassa el 3de10fm –el darrer prèmium abans de l’aturada provocada per l’arribada de la Covid-19–.

Podeu llegir l’article sencer i veure la recreació del Baròmetre d’aquell any a la web de la Revista Castells.

http://www.revistacastells.cat/2021/02/40de9-2019-els-3de9sf-coronats-en-la-darrera-temporada-de-9/