2020: la que havia de ser la 40a i va esdevenir la de la quarantena

2020: la que havia de ser la 40a i va esdevenir la de la quarantena

El 1981 va ser el primer any amb castells de 9 de l’Era Moderna. Ningú d’aquell temps podria pensar que allò tan gran, fer el 4de9 amb folre, esdevindria en el primer de molts èxits encadenats. Van arribar noves fites, nous sostres, nous castells inventats, castells mítics recuperats i somnis inimaginables complets. Més de 3.000 grans castells –els de 9 en amunt–. 20 colles fent nou pisos, inclosa una colla xinesa. Un serial que ni els millors guionistes de Netflix haguessin pogut escriure. Allò que va començar a Valls fa més de 200 anys va superar totes les previsions en els darrers 40 anys i va aturar-se de cop per culpa de la pandemìa del Covid19. Just abans, a Valls, es va tancar el cercle amb el castell “impossible”, amb les colles dels Xiquets de Valls coronant el 3de9 sense folre. L’obra mìtica de l’art de fer castells humans.

4de8 dels de Gràcia, 8 de març del 2020, l’últim castell de 8 abans del confinament

El 2020 ens va deixar castells de pretemporada. Els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sabadell i els Castellers de la Vila de Gràcia van ser a temps de bastir el 4de8 just abans del confinament. Tot just una trentena de colles havien suat la camisa en les primeres diades de 6 i de 7. El 8 de març s’atura tot, la que havia de ser la 40 temporada de 9 va ser la del confinament. Faixes plegades i camises a l’armari per la resta de l’any.

Enguany sembla que tindrem castells. Com a mínim algunes colles han començat a assajar i els més optimistes pensen a veure algun castell aquest mateix estiu. Sembla que amb precaució, i confiant-ho tot a la vacuna, immunitat de ramat pot permetre tornar a les places a mitjà termini. Enguany farà 40 anys del primer 4de9f, l’aniversari serà el 25 d’octubre i qui sap si se celebrarà de la millor manera: fent els castells més grans que hom pugui imaginar.,

Fins aquí les 40 temporades de 9, esperem que aquest 2021 tanqui la quarantena.