Programa 462 – 11/01/2019 – Edició 2251

Programa 462 – 11/01/2019 – Edició 2251

Comença el XXXII TRADICIONÀRIUS

El passat dimecres, dia 9, va tenir lloc la roda de premsa de presentació del Festival TRADICIONÀRIUS 2019, que enguany arriba a la seva 32a. edició i que comença ja aquest cap de setmana al CAT, al Centre Artesà Tradicionàrius de la barcelonina Vila de Gràcia.

El grup de percussió Kabum i el col·lectiu Guirigrall, un grup de gralles format per a l’ocasió, donen el tret de sortida aquest divendres dia 11, amb la coneguda cercavila des de la plaça de la Vila. Enguany, també hi actuarà la colla de grallers La Pessigolla, formació històrica que celebren 35 anys. I ja a l’Artesà, a dos quarts d’onze, l’espectacle ELECTROGRALLA, del Roger Andorrà.

Us parlarem també que ampliem la família i que des d’aquest cap de setmana ja tenim nous amics oïdors a la vila de Manlleu i a les seves osonenques rodalies, ja que Ràdio Manlleu passa a formar part del grup d’emissores que ens sintonitzaran cada setmana. Moltes gràcies per la vostra confiança. Esperem no decebre-la.

I felicitarem la nostra estimada Josefina Roma, la flamant guanyadora del Premi Joan Amades 2018, que li serà entregat el proper dissabte dia 19, a les 12 del migdia, a la Sala 4 del Palau de la Virreina de Barcelona i de què parlarem més abastament la setmana propera.

I sense oblidar-nos, és clar, de les seccions:

  • Començant per les DITES I REFRANYS d’en Víctor Pàmies, que aquesta setmana en comenta una que, si hi penséssim, ens estalviaria molts maldecaps: “La pedra eixida de la ma, mai se sap on va“.
  • Recuperarem la secció SONS DE LA TRADICIÓ del Ramon Vilar. I tot esperant nous sons recuperem el primer, un de molt breu. Segur que recordeu allò de “Tovalloles ben peludes“.
  • Fra Valentí Serra de Manresa ens parlarà a ELS REMEIS DE L’ERMITÀ de les propietats i les excel·lències que posseeixen “Els bolets”.
  • Tindrem un dels nous EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó, amb qui viatjarem per la pràctica totalitat dels Països Catalans tot parlant-nos de la “Literatura popular de Sant Antoni“.
  • I a ELS TEMES D’EN XINO, en Josep M. Francino ens mantindrà encara en l’ambient nadalenc convidant-nos a escoltar la versió de la Carme Canela i el Lluís Vidal Trio de “El pastoret“.

I al Youtube de la setmana també respirarem una mica d’ambient de festes amb la proposta de Nadala moderna que fa ja una anyets ens van fer l’Arnau Tordera i el grup OBESES: “Regala petons”.

I encara a la part musical, el Premi de la Crítica de La Sardana de l’Any del 1974: la meravellosa sardana “Solitud”, de Manuel Oltra. I dos temes més a l’entorn o amb l’excusa de la Festa de Sant Antoni i dels Tres Tombs: “Sant Antoni Ermità”, amb els Urbàlia Rurana; i la sardana “Gentil Antònia”, d’Eduard Toldrà, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

I us presentarem diversos llibres amb títols tan suggerents com ara “Els Falcons”, amb textos de l’Amadeu Carbó i il·lustracions d’en Subi i que forma part de la Col·leció Un mar d’històries de l’Editorial Mediterrània.

O “El vidre català”, de Jordi Carreras i Barreda que pertany a la Col·lecció Eines i feines de Brau Edicions.

O el que porta per nom “Figures, remats i altres construccions del món muixiganguer”, del qual ens donen notícia els amics de la Conlloga Muixeranga de Castelló. Per cert que aquest darrer us el podeu descarregar en PDF en aquest link ja que aquesta publicació té llicència de Creative Commons i la podeu compartir amb qui desitgeu. En el cas que estigueu interessats també en l’edició en paper, la teniu a la vostra disposició per 5 € (les despeses d’enviament, si calen, van a banda), i només caldria que ho comuniqueu escrivint a conllonga.muixeranga.castello@gmail.com.

I sempre amb el desig tossut de llibertat per als presos i preses polítics.

No ens cansarem de demanar-la… Ni de fer ràdio.