Gegants de Queixans
Segons el Costumari Català de Joan Amades, a Queixans hi havia hagut una parella de gegants representant dos pagesos catalans.
Foren construïts l’any 1892 per Miquel Moreyta i Francesc Casanoves i es batejaren com a Cosme i Damiana, en honor als Sants Metges patrons de Queixans, Sant Cosme i Sant Damià.
Amb el pas dels anys, la tradició gegantera del poble es va perdre i no se sap del cert què es va fer amb els gegants.
L’any 1997 l’Ajuntament de Fontanals de la Cerdanya (municipi al que pertany Queixans), decidí reincorporar la tradició al poble, encarregant la construcció de dos gegants que reproduïssin fidelment als originals. Les figures foren realitzades a partir de les fotografies i dibuixos que se’n conservaven pel taller d’en Toni Mujal.
A més a més, també s’adquiriren dos capgrossos per tal d’engrescar la participació de la població en les festes locals i augmentar-ne l’atractiu.
Els seus padrins foren els gegants de Puigcerdà; en Puig i na Cerdana. Des de llavors, han viatjat arreu; havent visitat Millars (França), Braga (Portugal), Alcoi (Alacant) o Maó (Menorca – Illes Balears).
Durant la trobada de gegants de l’any 2004 estrenaren el seu ball propi, amb música de Xavier Pallissà de la Fatarella (Tarragona).
Tot i ser unes peces amb una tradició més que centenària, els gegants de Queixans mai han estat del tot reconeguts per la resta de gegants històrics del país, donat que poques colles saben de la importància d’aquestes figures. Darrerament però, sembla ser que s’han descobert fotografies dels gegants originals, fet que en facilitarà l’estudi i el reconeixement.