Pel Quim i per la Quima

Pel Quim i per la Quima

Jesús Ventura

Aquest diumenge 24 de novembre, la Sala 2 de L’Auditori de Barcelona, la que està dedicada al que fou un dels directors de cors més important del nostre país, l’Oriol Martorell, es vestirà de gala per viure un altre Memorial Joaquim Serra.

Aquest concert que anyalment organitza l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona ha volgut enguany honorar al seu mestre predilecte programant l’integral d’una petita part de l’obra que el compositor de Peralada escrigué per a altres formacions que no són la cobla, precisament la música coral. D’aquí el sots-títol de “El Joaquim Serra coral”.

Joaquim Serra, a banda de sardanes i obres per a cobla escrigué també molta altra música: lieder, música per a piano, música de cambra i també obres per a orquestra simfònica, entre les que destacarien especialment les “Variacions per a orquestra i piano” o el ballet “Doña Inés de Castro”, una obra importantíssima de la que, malgrat conservar-se un enregistrament discogràfic, se n’ha perdut el material gràfic malgrat la recerca constant que efectuen els familiars i promotors interessants i sensibilitzats en el tema.

A la vessant de música coral, en el catàleg hi consten cinc cançons, en col·laboració amb els millors poetes i escriptors de l’època. La Coral Cantiga, sota la direcció de Josep Prats serà l’encarregada de reviure aquest exquisit repertori que, exceptuant un parell de peces, fa temps que resta oblidat als arxius. Però aquesta no serà la única feina de la Coral Cantiga en aquest Memorial 2013. L’obra d’encàrrec d’enguany és també per a cor amb acompanyament de cobla i ha estat encarregada al mestre Joan Vives, que ha treballat sobre un text de Salvador Espriu, un poema anti-bèl·lic titulat “Veient Rosie a la finestra” que interpretaran conjuntament amb la cobla Mediterrània.

Abans de tot això, la cobla Sant Jordi haurà interpretat dues sardanes: “Enyorances”, una fil·ligrana musical del mestre Josep Serra i Bonal, el pare de l’homenatjat, i “L’encís del mar”, del mestre Josep Prenafeta, que fou la guanyadora dels Premis Joaquim Serra l’any 1979. I a la segona part, 5 sardanes per a dues cobles amb noms tant remarcables com distants en el temps: Francesc Pujol, Josep Blanch Reynalt, Agustí Cohí Grau, Joan Lluís Moraleda i Marc Timón.

Un programa realment atractiu. Però enguany, la festa no serà com altres anys. Com sempre, les absències. El passat mes de març ens deixava la Joaquima Serra i LLeonsí, la filla de Joaquim Serra que any rere any honorava i empenyia amb la seva presència la celebració del Memorial. Ens consta de la sensibilitat i de la responsabilitat dels seus hereus, nets i besnéts, per continuar preservant i promovent la música d’aquest mestre de mestres, d’aquesta figura irrepetible que fou Joaquim Serra per la música catalana en general i, molt especialment, per la de cobla en particular. Quima, et trobem a faltar.

Enguany, el Memorial Joaquim Serra és pel Quim, però també per la Quima.