Gegants de Sant Feliu de Pallarols
Tot i que resulta difícil saber si l’aparició d’aquests gegants, documentats des del segle XVIII, va ser coetània o no amb la dels cavallets i la mulassa (de qui no se separen en cap moment), el cert és que totes les referències parlen sempre del conjunt.
En la seva forma actual, els gegants daten dels anys seixanta i estan fets a imatge dels que es troben el 1910. Tot i això, els caps sabem que són els mateixos de principis de segle i que van ésser restaurats per Lluís Carbonell d’Olot. Així mateix, aquests encara podrien ser més antics, sembla ser que dels gegants de 1880. Per aquest motiu, tothom pren aquest any com a any d’estrena dels actuals.
Els gegants mantenen la funció de tancar la comitiva de la Festa de la Segona Pasqua, que obre la divertida mulassa i és seguida pel conjunt de cavallets. Els dos gegants mai actuen sols, ja que només poden sortir per tal de realitzar la seva dansa (que és un conjunt de quatre balls; el Ball Pla, la Mata-degolla, el Contrapàs i la Sardana Curta), declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
La llegenda diu que, quan Sant Feliu es va veure assetjat pels turcs, els pocs vilatans que hi havia al poblet, construïren un seguit d’elements per tal de que en semblessin molts, molt forts i molt alts. Van fer cavallets per recordar valents cavallers, gegants per semblar forts i poderosos i una mula guita per tal d’espantar tots els turcs. Segons sembla, el terrabastall de figures va complir la seva funció i, des de llavors, els vilatans recorden any rere any quan van vèncer amb un seguit de danses aquells invasors foranis.
Els gegants de Sant Feliu com la majoria de gegants garrotxins no tenen nom i simplement són coneguts com el Gegant i la Gegantessa. L’any 2009 van estrenar vestits molt semblants als anteriors.