Programa 197 – 17/01/2014
(Edició 1986)
FIDELS A LA CITA SETMANAL
Una vegada més us convidem a acompanyar-nos en aquesta hora radiofónico-internàutica o, si ho preferiu, a escoltar el nostre podcast de cultura popular i tradicional número 197.
Un programa que aquesta vegada no té LA COLUMNA habitual. Al nostre director, en Jesús Ventura, li ha semblat que el caràcter del tema que ens proposa, el de les efemèrides d’enguany de naixements i morts de compositors, no era apropiat per un comentari tancat i l’ha volgut compartir amb el Sr. Carbó. I així, en lloc d’una columna, diuen que han fet una “pilastra”, és a dir, una columna quadrada. I és que són quadrats de mena aquest parell.
A banda, comentarem algunes NOTÍCIES ESCOLLIDES: com l’inici del TRADICIONÀRIUS 2014, un Festival que arriba a la seva vint-i-setena edició amb un munt de novetats. També parlarem de la Cafetera de l’Esbart Català de Dansaires i d’aquest curs “Ballar al 1714. Introducció a la dansa antiga” que impartirà l’Anna Romaní en dues sessions, el 25 de gener i el 15 de març; i del lliurament aquest diumenge dia 19, a les dotze del matí, a la Sala d’actes del Patronat Escolar i Obrer de la Sagrada Família de Tortosa, del Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional al grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
I com cada setmana, les més variades i interessants seccions:
- DITES I REFRANYS, amb en Víctor Pàmies, que continua amb el Top 10 dels refranys més populars i coneguts. A la novena posició hi trobem un clàssic dels clàssics: “Qui dia passa, any empeny”.
- ELS TEMES D’EN XINO, amb en Josep Maria Francino, que aquesta vegada ens porta una versió molt especial d’un altre clàssic de la cançó d’autor. Si passeu una cançó molt popular de Joan Manuel Serrat, com “Mediterráneo” pel sedàs d’un vell rocker de ses illes com en Llorenç Santamaria, podem sentir la versió en mallorquí del tema que s’anomena, lògicament, “Mediterrani”.
- A les HISTÒRIES DE GEGANTS, la Berta Miró, amb guió d’en Nico Alonso, ens donen a conèixer qui són els Gegants de La Pedrera, de Barcelona.
- I per acabar el programa, una nova intervenció del benvolgut Sr. Llorenç, que aquesta vegada ha escrit una carta a un personatge molt especial, a partir de les seves experiències durant les festes nadalenques d’enguany amb tot això d’aquesta espècie de joc que fa que et regalin “coses” sense saber qui ho fa. Avui el seu espai es titula “Carta a l’invisible amic”.
I més notícies, i una mica d’agenda… i bona música! Escoltarem el grup Xauxa amb el tema “Qui gemega ja ha rebut”. I dues sardanes: per començar “Barcino, Ciutat Romana”, una composició per a dues cobles i percussió del sabadellenc Eduard Martí i Teixidor; i per acabar la titulada “Per molts anys”, de Jordi Léon, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
I així, de passada, ens anem felicitant, que vénen dies de festa. De FES TA FESTA.