Gegants d’Ulldecona

Gegants d’Ulldecona

A finals de l’any 1987 després de que la població d’Ulldecona critiqués molt la parella de gegants estrenada aquell any i actualment inexistent, l’Ajuntament decidí encarregar a Toni Mujal de Cardona la creació d’uns gegants representatius i únics per a la població.

Lluc i Pietat

Així fou quan el 9 de setembre de 1988 enmig d’una gran festa s’estrenen els actuals gegants i es funda la colla gegantera gràcies a l’iniciativa de Joaquim Homs, Carlos Mariné, i Joan i Rafel Simó.

Els gegants reben els noms dels patrons de la vila, Lluc en honor a l’Església Parroquial de Sant Lluc (d’estil gòtic) i Pietat en honor a la Mare de Déu de la Pietat, que acull a les afores de la població una  bonica ermita.

Els seus padrins de bateig foren els gegants de la Ciutat de Barcelona, en Jaume I i na Violant d’Hongria. Uns gegants que no són gaire donats a sortir.

Les dues figures representen uns balladors de jota abillats amb els vestits tradicionals i propis que usen quan han de ballar la Jota Vella o més coneguda popularment com el “xim-xim”. Sobretot cal destacar el bonic i elaborat mantó de Manila que llueix la geganta ja que es un símbol molt propi de les dones d’Ulldecona a l’hora de ballar la jota.

Falduca i Farga

La jota cada any és ballada durant les festes majors que cauen a finals d’agost i els gegants són col·locats al centre de la plaça envoltats per uns dos-cents cinquanta balladors aproximadament.

L’any 2001 es crearen de la mà de Joan Miró i Oró de la Serra d’Almos una parella de gegantones manotes -la Falduca i la Farga- que representen una bruixa i una princesa i acompanyen a Lluc i Pietat en les seves sortides.

Cal destacar que la colla gegantera d’Ulldecona participa de manera molt activa en les trobades geganteres en d’altres poblacions catalanes i recentment van ser Fira del Món Geganter 2011.