Pel maig cada dia un raig
(Top 10 – Núm. 2)

Pel maig cada dia un raig
(Top 10 – Núm. 2)

En segona posició va quedar el refrany Al maig cada dia un raig.

Els refranys meteorològics tenen una gran productivitat i tradició en català i havia d’haver-n’hi alguna mostra entre els tres més populars.

Les dites primaverals sobre l’abril i el maig fan referència a la generositat de les pluges d’aquest període. Així, quan diem que Pel maig plou a raig, ens estem referint a la freqüència de la pluja d’aquest mes.

Però és la mateixa pluja la del mes d’abril que la del mes de maig? Sembla que no. Joaquim Bartrina, expert en meteorologia, en un article que va aparèixer el 1881 a la revista La Renaixensa, «La meteorologia popular», diu que «Aquest refrany [Aigua de maig, de raig a raig; d’abril, de fil a fil] conté dos aforismes: l’un referent a l’abril, l’altre al maig. Indiquen que quan plou al primer d’aquests mesos, ho fa poquet, a gotes, que això vol dir ‘fil a fil’, rajolinet; mentre que el mes de maig aboca les aigües pel broc gros, a raig fet, a dolls. De totes maneres, En abril, cada gota en val mil». I ara ens podríem demanar: plovia igual al final del segle XIX que el que plou al començament del XXI? Potser el canvi climàtic haurà de comportar alguns canvis en els refranys que fan referència al temps…