Tradicions del Setge de Barcelona

Tradicions del Setge de Barcelona

De Felip V i de la guerra de successió i d’altres tradicions patriòtiques

Ara que som en plena celebració del tricentenari de la pèrdua de llibertats i privilegis de Catalunya no me’n puc estar de fer-vos una recomanació bibliogràfica. Al llarg d’aquests mesos s’han publicat llibres de ficció. Alguns s’han convertit en autèntics bets sellers com és el cas de Victus, i d’altres obres ens aproximen als fets de la guerra de successió des de la rigorositat científica de la història. Però el llibre que us recomano no gaudeix del rigor historicista, tampoc és ficció, encara que a voltes comparteix aquestes característiques i tampoc és una novetat editorial, ben segur que no és cap novetat editorial ja que la primera edició és del 1933. Es tracta del llibre “Tradicions Patriòtiques” de Joan Amades,  un curiós text publicat dins la col·lecció de la Biblioteca del les Tradicions Populars.

Les seves pàgines descobreixen fets, alguns mancats de rigorositat històrica però plens de la bellesa del folklore i de la tradició. Amades fa un recull exquisit i només començar el llibre ja ens alerta que “El poble té la seva història, sovint allunyada de la realitat, però sempre plena d’una gran emoció sentimental i dibuixada a grans pinzellades plenes de viva color, amarades d’un agut sentiment i replenes d’un intens amor propi”.

Amades ens ofereix una entretinguda i divertida lectura on descobrirem l’origen de les quatre barres, el significat d’aquella expressió que ens agrada tant de “hable usted en cristiano”, algunes singularitats del descobriment d’Amèrica, o de la guerra dels segadors i del Corpus de Sang, entre moltes altres coses. Una menció especial mereix els capítols dedicats a Felip V, al setge de Barcelona i a la Guerra de successió.

La Biblioteca de les Tradicions Populars va ser reeditada per l’Associació Cultural Joan Amades i per l’editorial el Mèdol de Tarragona. D’aquesta manera els 42 volums de la col·lecció ara ja descatalogats altre cop van tornar a veure la llum i es van posar de nou a disposició del lector. En el cas del llibre que ens ocupa, Tradicions Patriòtiques va reaparèixer el setembre del 2001 amb una introducció molt i molt interessant de Ramon Felipó i Oriol.

Felipó de ploma àgil, de bon llegir i quan no incisiva aprofita en la seva introducció per fer una volada pels fets patriòtics, els seus símbols i la creació de nous més destacats succeïts després de la primera edició de Tradicions Patriòtiques. Els fets del Palau, l’estelada (la blava i la groga), l’himne del Barça, el Virolai, el Cant a la Senyera, Els Segadors, la importància d’alguns moviments associatius culturals etc.

En resum, la proposta és una lectura doble, el text de Joan Amades i el pròleg de Ramon Felipó. Els dos es complementen. Si per separat són excel·lents, junts es converteixen en una lectura deliciosa. Recordeu Tradicions Patriòtiques de Joan Amades amb pròleg de Ramon Felipó dins la col·lecció Biblioteca de les Tradicions Populars. Segur que us agrada.