El mariner a la mar,
el pagès a la terra
i el soldat a la guerra

El mariner a la mar,
el pagès a la terra
i el soldat a la guerra

I el polític? Per què serà que el refranyer diu tan poques coses dels polítics (i cap de bona!). Potser perquè sabia que ser o fer de polític no era cap ofici, sinó un servei temporal que hi dedicaven persones de ben determinats àmbits i professions per al servei del comú? Amb el temps, molts, sense ofici ni benefici, han après a anar tirant de la rifeta i han fet del càrrec públic el seu negoci. S’han menjat la temporalitat i ho han convertit en el seu modus vivendi. Ja tenim el camí fàcil per a la corrupció!

Amb aquesta dita només estem dient que cadascú ha de fer la feina que li pertoca o aquella per a la qual està més ben preparat. Si ho hagués de dir en castellà, els diria: ¡Zapatero, a tus zapatos! (per allò del “Aprobaré…”).

Excel·lència i preparació per fer les coses ben fetes. En una frase atribuïda a Albert Einstein, l’eminent físic diu que tots som genis. Però que si jutgem un peix per la seva capacitat de pujar a un arbre, passarà tota la seva vida pensant que és un estúpid. De la mateixa manera que si preguntem a la Caputxeta vermella, el llop sempre serà el dolent.